Нещеплені вчасно від поліо діти з Рівненщини будуть вакциновані наприкінці січня 2022 року
опубліковано 05 січня 2022 року о 12:02

Всі діти віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали потрібні щеплення від поліомієліту вчасно або отримали їх із порушенням Національного календаря профілактичних щеплень, будуть вакциновані інактивованою поліовакциною (ІПВ).

Вакцинація має розпочатися наприкінці січня 2022 року. Після завершення цього раунду буде проведено три тури додаткової імунізації дітей до 6 років оральною поліовакциною (ОПВ). 

“Поліомієліт загрожує величезній кількості невакцинованих та не повністю вакцинованих дітей невиліковним паралічем і навіть смертю. Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є щеплення. Я закликаю батьків негайно перевірити, чи зробили вони всі щеплення своїм дітям. Якщо є порушення календаря щеплень або пропущені вакцинації, потрібно звернутися до педіатра чи сімейного лікаря та зробити щеплення”, — заявив Ігор Кузін, головний державний санітарний лікар.

Батькам дітей від 6 місяців до 6 років, які пропустили одне або обидва щеплення, рекомендовано звернутись до педіатра чи сімейного лікаря, аби отримати свій захист від поліомієліту. Детальніше про вакцини — на сайті МОЗ

В Україні вакцинація від поліомієліту входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень. Їх можна зробити у державних медичних закладах безоплатно. Вакцини, які використовують державні й приватні клініки, безпечні, зареєстровані та дозволені для використання в Україні.

План щеплення дітей затверджений наказом МОЗ України від 30.12.2021 № 2922. Документ розроблений у консультації з національними та міжнародними експертами у відповідь на виявлення вірусу у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті восени 2021 року. 

Відповідно до плану, передбачається вакцинація від поліомієліту нещеплених дітей до 6 років. Національним планом передбачена низка першочергових активностей, у тому числі затвердження регіональних координаційних механізмів із реагування на спалах поліомієліту, посилення системи епідеміологічного нагляду та моніторингу навколишнього середовища, проведення форсованої планової імунізації дітей від 6 місяців до 6 років вакциною ІПВ, проведення турів додаткової імунізації дітей вакциною ОПВ до 6 років тощо. 

 

Довідка:

Поліомієліт — небезпечне вірусне захворювання, яке може спричинити невиліковний параліч і навіть смерть. Часто носії поліо не мають жодних симптомів хвороби або плутають їх із симптомами ГРВІ чи розладу шлунку, проте продовжують інфікувати інших, якщо ті не мають достатньої кількості щеплень.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей вакцинують від поліомієліту у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 і 14 років. Зробити щеплення можна в державних поліклініках безоплатно. Вакцини якісні, тобто зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні.

Попри це середній рівень охоплення щепленнями від поліомієліту в Україні ледь перевищує 71 % за необхідних 95 %. Зокрема, три щеплення від поліо у віці до 1 року отримали 73,3% дітей, четверте (у 18 місяців) — 73,5 %. Щеплення у 6 років зробили 72 % дітей, а у 14 років — 68,7%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux