Diia Summit: нові цифрові послуги та документи
опубліковано 06 жовтня 2020 року о 09:00

Революційна технологія шерингу документів, нові цифрові документи у смартфоні та зручні державні послуги, що економлять час та кошти.


5 жовтня Міністерство цифрової трансформації провело Diia Summit, де презентувало результати роботи за рік та масштабне оновлення Дії – нові електронні послуги у застосунку та на порталі.


У презентації взяли участь Президент України Володимир Зеленський, Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та команда Дії. Як Мінцифри вдається боротися із корупцією за допомогою цифрових технологій та створювати найзручнішу державу у світі – усе це на Diia Summit.


Сьогодні порталом державних послуг Дія користується понад мільйон українців. Тут доступні 27 державних послуг та інформація з шести реєстрів у особистому Електронному кабінеті громадянина.


Нові послуги на порталі Дія:


  1. Будівельні послуги – це частина впровадження Єдиної електронної системи у сфері містобудування. Можливість розпочати та завершити будівництво об’єктів онлайн, що належать до категорії СС1 (кафе, приватні будинки, малі споруди). У липні Мінцифри запустило новий будівельний реєстр, і ним вже скористалися понад 18 тис. замовників будівництва.
  2. Реєстрація ТОВ онлайн – найшвидша реєстрація бізнесу у світі. Тепер не потрібно буде нікуди йти та витрачати час на збір документів – подання заяви онлайн на порталі Дія забере 30 хвилин замість 20 годин. Мінцифри кардинально змінило підхід до реєстрації ТОВ: оновлена форма та одна заява на все.
  3. єМалятко онлайн. Цю послугу від 1 січня цього року можна було отримати офлайн у пологовому будинку або ЦНАПі. І нею вже скористалися понад 20 тисяч родин. Тепер Мінцифри працює над тим, щоб перевести цей сервіс повністю в онлайн. Так, ще понад 380 тисяч сімей зможуть отримати послугу єМалятко. 
  4. Реєстрація місця проживання дитини від 14 років. Наразі ця послуга доступна лише у Києві та Харкові. Але поступово буде запущена по всій Україні.


Понад пів року мобільний застосунок Дія залишається одним серед найпопулярніших в українських користувачів. Сьогодні у Дії – вже понад п'ять мільйонів українців. Тут доступні шість цифрових документів: ID-картка, біометричний паспорт, водійське посвідчення, техпаспорт, страховий поліс, студентський квиток. 


Мінцифри представило оновлену версію – Дія 2.0. 


Шеринг документів – найголовніше оновлення Дії 2.0. Це справжня цифрова революція для держави. Українці зможуть передавати копії документів (паспорт, ІПН, свідоцтво про народження), натиснувши «ОК» на push-повідомлення у застосунку Дія. Це значно спростить отримання банківських або поштових послуг, заселення у готель та сотні інших життєвих ситуацій. 


Також в оновленні з’явилася можливість поділитися технічним паспортом на авто із іншою людиною – відображення належного користувача. Цієї функції чекали мільйони користувачів. 


На Diia Summit Мінцифри презентувало одразу три нові документи у Дії. Перший – свідоцтво про народження дитини. Батьки семи мільйонів дітей відтепер завжди матимуть цей документ у смартфоні. Вони зможуть зручно користуватися ним у будь-яких життєвих ситуаціях завдяки шерингу документів. Разом зі свідоцтвом про народження також відображатиметься і актуальне місце проживання дитини. 


Також у Дії 2.0 з’явиться довідка внутрішньо переміщеної особи. Відтепер вона буде доступна у цифровому вигляді для понад 1,5 мільйона громадян.


Цифровий ІПН (податковий номер) – ще один новий документ у застосунку. Понад 30 мільйонів українців наразі користуються ІПН. Відтепер цей папірець буде непотрібний, адже буде доступний у смартфоні. За допомогою цифрового шерингу документа його електронну копію можна буде передавати державним органам та бізнесу за секунду.


У Дії 2.0 тепер відображаються штрафи за порушення ПДР і борги за виконавчими провадженнями. Користувачі отримують push-повідомлення у застосунку та можуть переглядати інформацію про порушення або наявність виконавчих проваджень на порталі. А найголовніше – можуть сплатити одразу в застосунку через Apple Pay/Google Pay або карткою. 


Крім того, Мінцифри постійно працює над посиленням безпеки мобільного застосунку Дія. Застосунок отримав атестат КСЗІ. Також було проведено два pen-тести для підтвердження безпечності мобільного застосунку. А 1 листопада цього року Мінцифри проведе bug bounty Дії. 


Зручні та доступні державні послуги, документи у смартфоні – вже реальність для українців. Відтепер є ще більше цифрових можливостей для громадян та бізнесу. 


Нові цифрові можливості реалізовано за підтримки проєкту USAID/UK aid "Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах/TAPAS", програми EGAP, що фінансується Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва та реалізується Фондом Східна Європа та Innovabridge, проєкту EGOV4Ukraine, що є частиною програми U-LEAD з Європою, SURGe за підтримки Уряду Канади.


https://www.youtube.com/watch?v=nq0OGXm7fTg&feature=emb_logo

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux