На Рівненщині відкрили Лабораторію нематеріальної культурної спадщини
опубліковано 02 лютого 2024 року о 16:00

У Рівненському обласному центрі народної творчості відкрили Лабораторію нематеріальної культурної спадщини (НКС). Це перший в регіоні освітньо-дослідницький інтерактивний простір для роботи з громадами щодо охорони, збереження, розвитку та популяризації живої спадщини.


На відкритті були присутні представники більшості громад області. 


Як розповіла директорка Рівненського обласного центру народної творчості Ірина Рачковська-Баковецька, лабораторія стане осередком повного спектру роботи щодо охорони збереження розвитку та популяризації живої спадщини Рівненщини. Адже тут вже сформовано архів експедицій, створено фонд матеріалів досліджень, зібрано юридичну інформацію, висвітлено елементи і носіїв, розроблено методичні рекомендації щодо роботи з елементами тощо. 


Наразі питання розвитку теми культури є важливим у формуванні державної політики та національної свідомості українців.


«Наші предки, бабусі та дідусі, зберігали нашу культуру. Не важливо, у якій формі вона була – чи то вишитий рушник, глиняний посуд, плетені вироби. Вони усе це зберігали та передавали своїм дітям. Дуже важливо у час, коли ворог намагається знищити усе українське – берегти історію та ретельно відтворювати культурну спадщину», - зазначила заступниця голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська, яка побувала на відкритті.


При Лабораторії проводитимуться семінари, дослідницькі студії, майстер-класи з народного мистецтва, виставки, фольклорні та етнографічні зустрічі і події. Тут зможуть працювати зацікавлені в даній темі групи учнів та студентів, мотивована громадськість, громадські організації, молодіжні організації тощо.

Фото з відкриття Лабораторії нематеріальної культурної спадщини (НКС) Фото з відкриття Лабораторії нематеріальної культурної спадщини (НКС) Фото з відкриття Лабораторії нематеріальної культурної спадщини (НКС) Фото з відкриття Лабораторії нематеріальної культурної спадщини (НКС) Фото з відкриття Лабораторії нематеріальної культурної спадщини (НКС) Фото з відкриття Лабораторії нематеріальної культурної спадщини (НКС) Фото з відкриття Лабораторії нематеріальної культурної спадщини (НКС) Фото з відкриття Лабораторії нематеріальної культурної спадщини (НКС) Фото з відкриття Лабораторії нематеріальної культурної спадщини (НКС) Фото з відкриття Лабораторії нематеріальної культурної спадщини (НКС) Фото з відкриття Лабораторії нематеріальної культурної спадщини (НКС) Фото з відкриття Лабораторії нематеріальної культурної спадщини (НКС)
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux