На Рівненщині в онлайн режимі обговорили земельну реформу
опубліковано 21 листопада 2019 року о 10:03

У Рівненській ОДА відбулася всеукраїнська відеоконференція із Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та іншими регіонами Україні. Головною темою стало обговорення земельної реформи та прийнятих Верховною Радою у першому читанні законопроєктів щодо земель.


У заході взяли участь заступник голови ОДА Ігор Тимошенко, народні депутати України Олександр Аліксійчук та Соломія Бобровська, фахівці обласного департаменту агропромислового розвитку, представники Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області та органів місцевого самоврядування області.


Так, земельна реформа пропонує надати українцям та українським компаніям право купувати землю, вивести з тіні мільйони гектарів землі, передати с/г землі від Держгеокадастру в ОТГ, перевести продаж земель виключно на електронні аукціони, спростити ведення земельної документації тощо.


На сьогоднішній день 40% всіх с/г земель обробляються в тіні і з них не сплачуються повноцінні податки, а мораторій стимулює вирощування лише однорічних технічних культур, які висаджують на український чорнозем.


Земельна реформа дозволить залучити інвестиції в аграрну галузь, сприятиме додатковим надходженням до бюджету.


Окрім того, під час відеоконференції Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України презентувало для регіонів проєкт «Відкрита земля».


Головна мета проекту - забезпечити прозорість та відстежуваність земельних відносин, а також надати усім громадянам повну інформацію про власників землі, вартість угод купівлі продажу та оренди, концентрацію земель в одних руках тощо.


Був представлений геопортал https://map.geoportalua.com/ , на якому зібрані результати обробки даних дистанційного зондування земель України та підключена публічна кадастрова карта.


ДЗЗ з роздільною здатністю 10 метрів показав Україну як на долоні: поля, водні ресурси, лісові ресурси тощо. На отриманій карті можна побачити межі ділянок, чи обробляються вони чи ні, які культури там ростуть, яка зволоженість ґрунту, який індекс вегетації культур на момент зйомки тощо. За допомогою даних з геопорталу вирішуються питання незареєстрованих земель, які використовуються, але з яких не платяться податки.


«Ця електронна карта започатковує нову історію у системі земельних відносин. Система земельного моніторингу надасть можливість бачити онлайн, що відбувається із землекористуванням та власністю на землю, як вона змінюється, де обробляється чи сплачуються податки тощо. Таке нововведення зробить земельні відносити прозорими та контрольованими», - прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

Також Міністр зазначив, що за допомогою цього проекту держава зможе знати, що і де росте, матиме можливість робити чіткі прогнози та коригувати свою аграрну політику на основі реальних даних. По-друге, в результаті реформи децентралізації ОТГ отримають можливість відстежувати використання землі та повноту сплачених податків. Органи державної влади будуть використовувати дані у тому числі для верифікації тих даних, що поступають їм за звітністю.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux