Вакцинація дітей від COVID-19, лікування серцево-судинних хвороб, запобігання поліомієліту – головне на брифінгу за 8 лютого
опубліковано 08 лютого 2022 року о 16:11

Координаторка з вакцинації в області Олена Гандзюк відповіла питання щодо захворюваності на COVID-19, а також прокоментувала інші актуальні теми, що стосуються сфери охорони здоров’я.

Модерував брифінг директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук.


  • За минулу добу на Рівненщині виявлено 1827 нових випадків захворювання на COVID-19. У тому числі 133 дитини. У «ковідних» лікарнях для них підготовлено 125 ліжко-місць, всього на стаціонарному лікуванні перебуває 63 дитини (завантаженість - 50,4%). У реанімації дітей нема. Вони переносять COVID-19 або у легкій формі, або середньої важкості. Серед найбільш поширених симптомів, які спостерігаються в дітей: підвищення температури тіла, стенозуючий ларинготрахеїт. Із 552 закладів загальної середньої освіти 276 (50%) працюють очно; 6 - призупинили освітній процес; 270 організували дистанційне навчання. Так, у порівнянні з минулим тижнем, відсоток закладів, які перейшли у формат очного навчання, збільшився.


  • Вакцину Moderna від COVID-19 використовують у понад 80 країнах світу, зокрема й в Україні. Вона добре захищає від важкого перебігу хвороби, викликаного штамом «Омікрон». Україна зараз має понад 2 млн доз вакцини Moderna, вона доступна в усіх куточках країни.


  • Доступні в Україні вакцини – CoronaVac/Sinovac, Comirnaty/Pfіzer, Moderna та AstraZeneca – пройшли всі 3 етапи клінічних випробувань і показали свою ефективність та безпечність.


  • З початку 2022 року кількість дітей, госпіталізованих із COVID-19 або підозрою на нього, зросла майже в чотири рази. Тому батьки мають запобігти зараженню дітей коронавірусом: навчити їх регулярно мити руки; навчити кашляти й чихати в серветку або згин ліктя; навчити дітей не підходити до хворих ближче, ніж на 1-2 метри; утримуватися від відвідування місць скупчення людей; вакцинувати від COVID-19 дітей від 12 років.


  • В Україні дітей від 12 років щеплюють від COVID-19 вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Щоб вакцинувати дитину 12-17 років від коронавірусної хвороби, батькам достатньо записати її до будь-якого пункту чи центру щеплення. Із собою треба мати свідоцтво про народження (для дітей 12-13 років) або паспорт та ідентифікаційний код (для дітей 14-17 років). Це потрібно для того, щоб дані про вакцинацію внесли в електронну систему охорони здоров’я. Дітям 12-13 років для щеплення необхідна згода одного з батьків або опікуна. Для дітей від 14 років згода батьків не потрібна, достатньо їхнього власного бажання вакцинуватися.


  • Хвороби кровообігу посідають перше місце серед усіх захворювань в Україні, а також у Рівненській області. Від цих недуг і помирають найбільше. Так, у 2021 році зареєстровано майже 400 тисяч випадків серцево-судинних хвороб, що на 26 тисяч більше, ніж торік. Лікування систем кровообігу залишаються пріоритетними напрямами в програмі медичних гарантій у 2022 році. Держава покриває лікування інсультів та інфарктів, зокрема діагностику, тромболітичну терапію та ліки з Нацпереліку. Зокрема, на це в програмі медичних гарантій передбачено 4,8 мільярда гривень. Це на 1,8 мільярда більше порівняно з 2021 роком.


  • На Рівненщині за перший тиждень кампанії зі щепленнях від поліомієліту, яка стартувала 1 лютого, першою дозою вакциновано 331 дитину. За цей період другу дозу отримали 416 дітей. Загалом в області планується щепити 4201 дитину першою дозою та 1111 - другою. Так, із 1 лютого на Рівненщині стартував перший раунд проведення форсованої планової імунізації інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ). Цільовою групою є діти віком від 6 місяців до 6 років, які вчасно не отримали першу або другу дозу щеплення вакциною ІПВ. Залишок вакцини ІПВ на 1 лютого по області становив 3 380 доз. Вже 2 лютого медзаклади Рівненщини додатково отримали 6 010 доз вакцини.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux