Рівненщина: підтримка малого бізнесу в часи пандемії
опубліковано 17 березня 2021 року о 16:25

Сьогодні стартував перший день Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Малий і середній бізнес та держава».

Під час заходу йшлося про головні виклики для бізнесу в Україні у 2021 році та ключові зміни, яких він потребує. Ці теми на форумі обговорювали представники Офісу Президента, виконавчої влади, міжнародних організацій, українських державних компаній, місцевих та міжнародних бізнес-спільнот, експерти та науковці.

Від Рівненщини участь у заході взяв заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг.

«Рівненщина увійшла у ТОП-5 комфортних регіонів для бізнесу. Це означає, що ми змогли створити в регіоні сприятливі та рівні умови для підприємців. Однак ситуація з COVID-19 продемонструвала, що підприємці є найбільш вразливими. Тому як на місцях розвивати програми підтримки та стимулювати бізнес активніше долучатися до них - дізнавались сьогодні на форумі», - поділився Сергій Гемберг.

Зокрема, на Рівненщині завдяки системній реалізації в регіоні ініційованих Президентом України державних програм вдалось мінімізувати негативні наслідки карантинних обмежень, пов’язаних із пандемією, для суб’єктів малого і середнього підприємництва. Показник виконання державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» на Рівненщині є одним із найкращих серед регіонів. Для суб’єктів малого та середнього підприємництва області було видано 360 кредитів на суму 740 млн грн, що, передусім, дозволило зберегти робочі місця.

Як заявила заступниця Керівника Офісу Президента України, голова Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва Юлія Свириденко, загалом в Україні 365 тисяч працівників скористались програмою допомоги по безробіттю.

«Ми вдосконалимо програму дешевого кредитування «5-7-9». І вже видали більше 10-ти тисяч кредитів на загальну суму більше 25-ти млрд гривень. В цьому році ми маємо можливості для розширення цієї програми, тому будемо фокусуватись на тих, хто має найменший доступ до кредитних ресурсів. Це мікро-бізнес і мікро-підприємництво», - зазначила Юлія Свириденко.

Половина тогорічних ФОПів відкрилася за допомогою порталу «Дія». Про це заявив керівник проєкту «Дія» Мстислав Банік.

«Ми запустили «Дію». Провели реінженірінг, запустили автозаповнення полів. Тепер для того, щоб людина могла подати заяву на відкриття бізнесу, їй потрібно заповнити всього 10 полів. Всі ті ФОПи, які відкривалися минулого року, половина з них відкрилася, подавши заяву через портал «Дія». Пізніше у нас буде презентація, на якій ми анонсуємо, що ми взагалі приберемо державного реєстратора з процесу відкриття власної справи. Зараз триває розробка автоматичної реєстрації ФОП, тобто ми з процесу подачі заяви виключаємо людину», - заявив Мстислав Банік.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux