Шість досліджень для ранньої діагностики новоутворень
опубліковано 29 квітня 2024 року о 09:35

В 2024 році, як і раніше, Програма медичних гарантій покриває ранню діагностику новоутворень. Розповідаємо детальніше про ендоскопічні обстеження та мамографію, які можна зробити безоплатно, маючи електронне направлення.

До переліку досліджень з ранньої діагностики новоутворень входить: мамографія, колоноскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія та езофагогастродуоденоскопія.

Що це за обстеження?

Мамографія – це обстеження молочних залоз рентгенівським методом. Воно виконується для виявлення патологічних змін у молочних залозах для ранньої діагностики новоутворень.

Гістероскопія – обстеження порожнини матки та цервікального каналу. Проводиться для виявлення внутрішньоматкової патології на ранніх етапах, коли її ще не видно на УЗД.

Езофагогастродуоденоскопія – обстеження стравоходу, порожнини шлунка та дванадцятипалої кишки. Дозволяє виявити новоутворення на ранніх етапах, а також за необхідності взяти матеріал для біопсії, ще до того, як з'являться специфічні симптоми, або до того, як їх можна буде побачити на рентгенограмі або за допомогою УЗД.

Колоноскопія – обстеження для оцінки стану слизової оболонки прямої, товстої та частини кінцевого відділу тонкої кишки, виявлення аномалій й проведення біопсії тканини з підозрілої ділянки.

Цистоскопія – обстеження уретри та сечового міхура, з можливістю забрати матеріал для біопсії та здійснити візуалізацію новоутворень.

Бронхоскопія – обстеження трахеї та бронхів, яке дозволяє виявити захворювання слизових оболонок цих органів, за необхідністю взяти зразки тканини на біопсію, а також видалити інородні тіла, які потрапили в дихальні шляхи.

Як зробити такі обстеження безоплатно?

Підставою для надання даних медичних послуг безоплатно є електронне направлення від сімейного або лікуючого лікаря. Лікар має направити пацієнта чи пацієнтку на обстеження при наявності симптомів, які можуть свідчити про відповідні захворювання:

- мамографія, колоноскопія – вік від 40 років;

- цистоскопія, езофагогастродуоденоскопія, гістероскопія, бронхоскопія – від 50 років.

Пройти дослідження безоплатно можна в тих медичних закладах, які уклали договір з НСЗУ на відповідну послугу. Так, за пакетом “Мамографія” договори уклали 258 медзакладів, за пакетом “Колоноскопія” – 582, за пакетом “Бронхоскопія” – 283, за пакетом “Гістероскопія” – 484, за пакетом “Езофагогастродуоденоскопія” – 701 та за пакетом “Цистоскопія” – 398.

Побачити їх можна на дашборді “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”. Перейдіть на карту надавачів медичної допомоги і наберіть необхідну назву пакету у фільтрі “Група послуг”. Або ж зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77, оператор допоможе знайти найближчий заклад.

Що безоплатно отримують пацієнти в межах пакету з ранньої діагностики новоутворень? 

До безоплатної послуги входить:

- консультація лікаря перед дослідженням з метою виявлення протипоказань або інших важливих аспектів;

- аналіз проведених раніше досліджень (за наявності);

- власне дослідження (мамографія, колоноскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія чи езофагогастродуоденоскопія);

- проведення біопсії (за необхідності);

- місцева або загальна анестезія при проведенні гістероскопії, бронхоскопії, езофагогастродуоденоскопії, колоноскопії та цистоскопії, а також консультація анестезіолога перед анестезіологічним забезпеченням;

- надання заключення результатів ендоскопічних досліджень;

- надання опису гістологічних та цитологічних досліджень (в випадку взяття біопсії);
- опис результатів досліджень лікаря-рентгенолога;

- надання результатів обстеження на плівці та/або запис на цифровий носій пацієнтів (за бажанням).

Повний перелік послуг – на сайті НСЗУ в розділі “Вимоги ПМГ 2024” (п. 1-3, 5-6, 11).

Чи зроблять такі обстеження безоплатно у приватній клініці?

Так. Але за умови якщо приватний центр чи лікар-ФОП уклав договір з Національною службою здоров’я за пакетами “Мамографія”, “Колоноскопія”, “Бронхоскопія”, “Гістероскопія”, “Езофагогастродуоденоскопія” та “Цистоскопія”.


Знайти ці заклади можна на дашборді “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”. Для цього потрібно у фільтрі “Форма власності” вибрати приватна (без ФОП) та лікар-ФОП.

Чи можна зробити безоплатно амбулаторно мамографію та колоноскопію до 40 років, а бронхоскопію, гістероскопію, езофагогастродуоденоскопію, цистоскопію безоплатно до досягнення 50 років? 

Так. Пацієнтам, які не відповідають критеріям за віком, але мають направлення від лікаря, такі послуги надають безоплатно. Але звертатись потрібно в той медичний заклад, який має договір за пакетом “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах” та відповідне обладнання.

Зверніть увагу. Якщо пацієнтка чи пацієнт бажає пройти обстеження з власної ініціативи, без рекомендацій та направлення від лікаря, то це можна зробити у закладах охорони здоров’я, які не мають договорів на відповідні пакети Програми медгарантій, сплативши власним коштом. Ми рекомендуємо здійснювати оплату офіціним шляхом.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux