Провідні ІТ-експерти розповіли про можливості будівництва дата-центру на Рівненщині
опубліковано 24 жовтня 2020 року о 13:52

Невдовзі стартує підготовчий етап будівництва дата-центру на території промислової зони Рівненської АЕС. Рівненщина стане пілотним майданчиком для будівництва в Україні інформаційно-обчислювальних дата-центрів.


Що передбачає дана ініціатива розповіли в прямому ефірі, який транслювали на ФБ-сторінці Агенції сталого розвиту міста та Майстерні міста  експерти в сфері ІТ технологій, представники регіональної влади, бізнес-структур та членани робочої групи по будівництву дата-центру в м. Вараш Рівненської області.


Нагадаємо, що на Рівненщині стартує грандіозний проект. Компанія «Енергоатом», Bitfury Group та Рівненська ОДА домовилися про будівництво обчислювального центру у промисловій зоні міста Вараш із використанням потужностей АЕС. Це буде перший дата-центр в західній Україні, який збудують поряд із РАЕС. Хороша кліматична зона, географічне розташування та надлишок електроенергії дали змогу саме Рівненщині стати передовою у пілоті. 


«Дякую всій команді, що працює над цим проектом, вона є потужною, тому ми маємо такий синергетичний ефект. Найголовніший капітал 21 століття – інтелект. Дата – це нова цифра, а цифрові технології - це нова нафта, яка була на початку 20 століття. Зараз у нас складається ситуація, що діяльність однієї компанії може створити інституцію, дуже потужний проект, який може повністю змінити ландшафт не тільки регіону, а й країни», - розповів один зі спікерів, заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг. 


За його словами, у стратегії розвитку нашого регіону зараз все більший акцент робиться на можливості будівництва 5-го енергоблоку та збільшення фокусу потужності на виготовлення електроенергії через атомну станцію. Цей проект створить певну екосистему, яка дасть мегаколосальні можливості розвитку України.


Фактично цей проєкт є унікальним не лише в Україні, але й у світі. Його особливістю є те, що вперше в світі дата-центр буде підключений до потужностей атомної електростанції, що створює надзвичайну платформу надійності в постачанні електроенергії та економію витрат проекту та надасть країні можливість збуту профіцитної електроенергії. В кінцевому результаті це будуть екологічно-чисті поля модульних дата-центрів. Поруч із підвищенням іміджу держави у світі, розвитком регіону, реалізації держполітики у сфері цифровізації та мінімізації обмеження роботи енергогенеруючого об’єкту, однією з цілей проєкту є також покращення екологічної ситуації в Україні. Це буде зумовлене внаслідок повноцінного використання екологічних потужностей Рівненської АЕС з виробництва безвуглецевої електроенергії.


«Наші пристрої містять багато інформації, яку потрібно десь зберігати та обробляти. Кількість інформації постійно збільшується, адже світ постійно розвиває технічні можливості. ЇЇ потрібно десь зберігати. Дата центр – це склад для даних. Вони там можуть зберігатися та оброблятися. Кожний такий центр має свою специфіку та різні задачі такого зберігання. Україна має стратегічну ціль – розвивати свої хмарові системи та зберігати  дані у себе в країні. Тому серед важливих завдань Мінцифри – забезпечення локальної обробки даних в країні, що надасть змогу широко використовувати технології штучного інтелекту. Унікальність даного проекту в тому, що вперше дата-центр підключений до потужностей АЕС. Це дає переваги для стабільного споживання та можливості використання станції профіцит енергетики», - зазначає член експертного комітету з питань розвитку сфери штучного інтелекту Міністерства цифрової трансформації України, Engineering Director в Global Logic, засновник та викладач в Letiko Academy Дмитро Нікандров.


«Ідея, щодо будівництва дата-центру виникла не відразу. Наша команда спочатку вивчала питання куди взагалі можна використати енергетику України, особливо – атомну енергетику. Коли вже енергоринок нашої країни не потребував вже тої енергії, яка вироблялася атомними станціями. Коли АЕС вже не працювали на повну потужність, була перший раз обговорена ідея щодо будівництва дата-центрів біля атомних станцій. Це стало причиною підготовки аналітичних досліджень, які показали, що АЕС – найкращий партнер для дата-центру. Адже це об’єкт, який вимагає стабільної та якісної електричної енергії. Рівненська АЕС з усіх в країні є найперспективнішою для цього, адже кліматичні умови цієї станції самі холодніші, що є економічно вигіднішим з усіх майданчиків України. Навколо станції у м. Вараш немає потужних енергетичних контурентів дата-центру», - повідомив керівник робочої групи з питань будівництва дата-центру в Рівненській області, секретар Вараської міської ради Олександр Мензул.


За його словами, цей проект також дозволить залучити до Рівненщини, зокрема Варашу, різного виду бізнес, серед якого і туристичний, а також молодь, яка працює в ІТ-сфері. Така ініціатива, як правило забезпечує соціальними гарантіями близько разташованих населених пунктів.



Також ректор НУВГП Віктор Мошинський повідомив, важливим є те, що  сучасний бізнес розуміючи важливість, розпочинає інвестувати у такі проекти. НУВГП має стати ключовою ланкою цієї екосистеми, яка будується, можливо - як кластер. ВУЗ має для цього цілий ряд передумов, зокрема меморандум з Рівненською АЕС про співпрацю щодо створення освітнього проекту. Можливо, це буде створення технічного навчального закладу у Вараші. Інформаційні технології, яким навчають студентів у закладі виходять на перший план, навчити яких можна лише на конкретних принципах. 


Дата-центр – це перспектива розвитку як Варашу, загалом регіону та країни в цілому. Такого в Україні ще не було. Будівництво центру – це приклад для потенційних інвесторів про те, що це можливо. А також слугуватиме мотиваційним поштовхом для молоді щодо вивчення на практиці наявних там технологій. А також дасть можливість будівництва нового дата-центру з іншою специфікою. А найголовніше – це великий крок України вперед у розвитку цифровізації та велике поле для прогресу, підсумували спікери заходу.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux