Люди, які вакциновані, – захищені
опубліковано 03 липня 2021 року о 08:25

Ярослав  працює телевізійним оператором. Він знімає відеосюжети на різноманітні теми. А це передбачає поїздки, відрядження у різні куточки області, спілкування з великою кількістю людей. У листопаді минулого року він захворів на коронавірусну інфекцію. Спочатку втратив нюх та смак,  а вже за тиждень температура тіла піднялася до +40 градусів. І так упродовж тижня. Лікарі стаціонару Рівненської ЦМЛ марно намагалися збити, температура зменшувалася не суттєво. Перебування півтора тижня під кисневою маскою запам’ятається назавжди, каже Ярослав. Таке відчуття, що постійно не вистачає повітря і ти задихаєшся.

Після інтенсивного та виснажливого лікування Ярослав одужав. Через півроку  перевірив чи є у нього антитіла до коронавірусу після перенесеного захворювання. На жаль, наявність таких антитіл виявилася низькою. Тому про ефективний імунний захист від COVID-19 мова не йшла.

Як тільки розпочав роботу Центр з вакцинації населення у Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі ім. В.Поліщука, Ярослав щепився. Пригадує, увечері трішки боліла рука. На цьому весь дискомфорт і закінчився. Вже на початку липня чоловік очікує на другу дозу вакцини CoronaVac.


Разом з ним на другу дозу тієї ж вакцини очікує й власкор телеканалу «Прямий» в області пані Лариса. Щеплення першою дозою, розповідає тележурналістка, минуло легко. ’’Це при  нашому навантаженні, що передбачає робота тележурналіста, я змогла ефективно працювати цілий день. Ні втоми, ні якихось інших побічних ефектів не було. Вакцинуюся CoronaVac свідомо, аби захистити себе і рідних від повторного зараження та без перешкод скористатися безвізом, подорожувати країнами Європи,- розповідає Лариса.


В Україні вже понад півмільйона громадян вакциновано безпечною та ефективною вакциною CoronaVac, що запобігає тяжкому перебігу хвороби й рятує життя. Серед них і Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.  Разом із пріоритетними групами він теж щепився вакциною CoronaVac. Цією вакциною щеплювали освітян, які задіяні у ЗНО, маломобільне населення, олімпійців та паралімпійців, працівників безпекового сектору та критичної інфраструктури, працівників санаторно-курортних закладів, спортсменів. Від 5 червня у центрах масової вакцинації щеплюють усіх охочих.


Що таке вакцина CoronaVac?  Це інактивована вакцина, вона містить у своєму складі неактивний, тобто “вбитий” вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет. Щеплюватись тут треба двічі з інтервалом у 28 днів.

Вона стовідсотково запобігає тяжкому перебігу COVID-19 та госпіталізації згідно з тимчасовими рекомендаціями Стратегічної консультативної групи експертів (SAGE). 1 червня 2021 року вакцина схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування. Це технологія, яка розроблена кілька десятків років тому. Аналогічно діють деякі вакцини проти поліомієліту та грипу.

Вакцина CoronaVac/Sinovac Biotech не вимагає особливих умов холодового ланцюга. Термін придатності - 24 місяці.

Чи є надія на виробника, вирішуйте самі на основі фактів, а не “одна баба сказала”. Синовак Біотек/Sinovac Biotech - це китайська біофармацевтична компанія. Вона  вже 22 роки розробляє та виробляє вакцини, які захищають від інфекційних захворювань людство планети. Щороку компанія виробляє до 500 млн вакцин. Наприклад, проти ентеровірусу, універсального пандемічного грипу, японського енцефаліту і сказу в людей. Саме компанія Sinovac розробила й вивела на ринок вакцини проти гепатиту А та В, вірусів грипу, паротиту. Вакцини виробництва Sinovac схвалені в 34 країнах світу.

Яскравим прикладом того, що вакцинація була і залишається найнадійнішим засобом захисту від поширення коронавірусної інфекції стало щеплення першого заступника голови ОДА Сергія Подоліна та координаторки з вакцинації в області Олени Гандзюк. Ще у березні їм зробили щеплення вакциною AstraZeneca (CoviShield) індійського виробництва. До речі, Сергій Подолін пішов на такий крок після того як сам перехворів на COVID-19. Олена Гандзюк назвала це хорошою і нормальною практикою.

У числі перших цю ж індійську вакцину прийняла й головна спеціалістка тепер вже Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я РОДА Олена. Пані Олена каже, що у такий спосіб вирішила убезпечити себе від можливості захворіти у майбутньому. “Я вакцинувалася у перших лавах. У перший день загальний стан був задовільний, лише боліла рука. Температури не було. Наприкінці травня отримала другу дозу вакцини. Відчуття були ті ж самі,- пригадує пані Олена.

Сімейний лікар та лікар УЗД діагностики Ольга вакцинувалася першою дозою вакцини Pfizer. Каже, у день вакцинації почувалася задовільно. У наступні два дні відчула біль у ділянці ін’єкції. Згідно з інструкцією приймала нестероїдні протизапальні препарати, бо знає, що вони знімають запалення, розповіла пані Ольга. Щепитися лікарку  спонукало розуміння, що вакцинація – це єдиний та необхідний спосіб уберегтись від повторного зараження та від нових штамів. А вони вже не за горами. Вони вже тут.

Штам SARS-CoV-2 “Дельта” вже в Україні. Зафіксовані перші два його випадки - це громадянки нашої держави, які повернулися з РФ. Секвенування вірусу та підтвердження мутації було проведено в Інституті молекулярної біології та генетики 22 червня 2021 року”, - повідомив  заступник міністра-головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Що відомо про новий штам Дельта ? Він виявлений  у понад 90 країн світу.  Штам вірусу COVID-19 Дельта розповсюджений в Республіці Індія, Російській Федерації, Португалії та Великій Британії. За даними служб громадського здоров’я останньої, де новий штам відповідає за понад 60% інфікувань, він в 1,6 разів більш контагіозний, а також в 1,45 разів збільшує ризик необхідності інтенсивного лікування. Потреба в госпіталізації виникає вдвічі частіше, ніж при інфікуванні звичайним штамом COVID-19. В Австралії попередили, що для передачі коронавірусу Дельта більше не потрібно 15 хвилин контакту з інфікованим, як це було з початковими варіантами SARS-CoV-2. Наразі коронавірусна інфекція  може передатися навіть під час миттєвого контакту з хворим. Достатньо кількох секунд, аби передався Дельта-варіант коронавірусу. 

В ефірі одного із центральних телеканалів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко наголосив, що перебіг COVID-19 у разі інфікування штамом “Дельта” важчий, ніж іншими. “Досить велика кількість тих, хто захворіє, потрапляють у лікарні, на госпіталізацію. Це перебіг тяжчий, порівняно з іншими. Всі профілактичні заходи працюють. Я наголошую, що у нас адаптивний карантин триває, і маски одягайте, для того щоб запобігти поширенню коронавірусної хвороби”, – зазначив Ляшко. Міністр пояснив, що  вакцинація допоможе вберегтися від захворювання. Саме щеплення покликане зменшити ризики важкого та середнього перебігу хвороби, в тому числі при інфікуванні штамом “Дельта”.

 Відомо, що 96% нових випадків коронавірусної хвороби у Великій Британії - це штам “Дельта”. Розповсюдження як COVID-19, так і  штаму “Дельта” залежить від міграції населення та від дотримання протиепідемічних норм. Особливо обережним треба бути зараз у час відпусток. Штам SARS-CoV-2 “Дельта” здатний швидко розповсюджуватись також через високу міграцію населення, пов’язану з літнім періодом (відпустки тощо).

Як вберегтися від важких наслідків захворювання?

Насамперед, треба пам’ятати, що усі  вакцини проти COVID-19, які рекомендовані до використання, перш за все захищають від тяжкого перебігу та смерті від коронавірусної хвороби. Вакцини проти COVID-19 також ефективні проти штаму “Дельта”. Зокрема, вакцини Pfizer, AstraZeneca та CoronaVac ефективні як у запобіганні симптоматичного перебігу, так і в попередженні важкого перебігу COVID-19, викликаного новим штамом Дельта.

Люди, які вакциновані, – захищені. Але ми повинні пам’ятати, що коли говоримо про вакцинацію, то говоримо про полегшення перебігу захворювання: коли людина вакцинована, у неї немає середнього і тяжкого перебігу захворювання, акцентував увагу міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Доказом того, що щеплення – це не страшно та  не болісно є те, що усі ці люди реальні, у кожного своя професія та своє поле відповідальності, кожен  щоранку приходить на роботу та виконує свої професійні обов’язки.

Друзі, якщо є можливість, обов’язково вакцинуйтеся. Убережіть від зараження себе та своїх близьких!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux