Громади Рівненщини ділилися досвідом роботи старост
опубліковано 28 квітня 2021 року о 09:08

Рівненський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою» провів онлайн консультацію «Практичні питання з організації роботи старост у Млинівській та Зарічненській громадах».


Про це інформує Рівненський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою».


Михайло Шелеп, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування, нагадав про норми чинного законодавства, які власне регламентують діяльність старост у громадах. Мова йшла як про підхід до формування старостинських округів, так і про вимоги до самих старост.


Учасники заходу вивчали досвід діяльності старост.


Про структуру старостинських округів, положення про старост та механізм взаємодії керівництва громади і старост розповіла керуюча справами виконкому Млинівської селищної ради Наталія Зух. А своїм практичним досвідом роботи ділилися старости громади Микола Рудюк та Роман Зінь.


Нагадаємо, Млинівська ТГ створена у 2016 році. У громаді діє 12 старостинських округів та одна колишня сільрада, що приєдналася наприкінці минулого року. До повноважень 13 старост входять реєстрація місця проживання, видача довідок, вчинення нотаріальних дій, прийом певних документів від громадян для отримання соціальних послуг, благоустрій територій.


За словами старост, вони виконують роль посередників з усіх питань, навіть тих, які напряму їх не стосуються, адже люди в селі бачать владу в особі старости.

Також у Млинівській громаді вирішено, що у селах повинні бути й інші працівники ради. Так, при кожному старості працює діловод, а в окремих старостинських округах – землевпорядники.


Роман Зінь поділився досвідом залучення жителів сіл до вирішення актуальних проблем, наприклад, для організації централізованого вивозу сміття та прибирання кладовищ.


Микола Рудюк розповів про практику організації Днів села, до яких готуються всією громадою. Разом працюють і разом святкують. Через карантинні обмеження, ці заходи минулого року довелось скасувати, але вони дуже потрібні для згуртованості громади.


Про досвід Зарічненської ТГ в організації роботи старост розповіли голова громади Богдан Квачук та його заступниця Вікторія Ніколайчук. З їх слів, в громаді працює 10 старост, які мають гербові печатки та вчиняють нотаріальні дії. Також старости сприяють у вирішення питань наповнення бюджету громади, оскільки це актуально.


Старости нещодавно створеної Зарічненської громади, зазначили, що окремі поради досвідченіших колег із Млинова зможуть використати у своїй роботі.


За словами Руслана Сивого, керівника Рівненського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою», такі зустрічі є своєрідними платформами для обміну та поширення кращого досвіду між громадами. А завдяки онлайн формату події, вдалося скоротити час і ресурси. Тож і в цих непростих умовах варто шукати переваги і користуватися ними.


Довідка

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux