"Фаховість множать на людяність". Воєнні будні поліклініки Рівного
опубліковано 31 березня 2022 року о 16:11

…Тека з написом «Війна» одразу впадає у вічі, щойно заходиш до директора комунального некомерційного підприємства «Центр ПМСД «Центральний» у Рівному Олега Шрама.

- Тут усі нормативні документи, які ухвалює офіційний Київ, влада області та міста після 24 лютого. І графік чергувань наших відповідальних працівників: до 18.00 –у робочі дні, аби встигли дістатися додому до комендантської години, й до 14.00 – у вихідні, - перехоплює мій допитливий погляд. – Від початку війни тут, у моєму кабінеті, щодня вирішуємо нагальні питання на оперативному штабі: о 9-ій долучаємося до національної хвилини мовчання, вшановуємо світлу пам’ять полеглих за Україну, і – вперед, до роботи.

«Центральний» завжди вирізнявся чіткою й високопрофесійною організацією роботи. Нині ж, у воєнний час, чіткість тут, здається, просто в повітрі. Втім, її не забувають множити на людяність – а це надважливо.

- Ми щодня можемо приймаємо максимум пацієнтів. За потреби всіх людей (а вона, як бачимо, виникає все частіше) маємо розмістити в укриттях. Тому максимально задіяли підвальне приміщення: тут вистачає місця і для медпрацівників, і для пацієнтів. Щойно тільки звучить повітряна тривога, в кабінетах вимикають світло і виводять пацієнтів – останнім виходить старший по поверху лікар, - розповідає Олег Шрам.

Підвали облаштували капітально: вода питна та технічна, столи для прийому їжі, туалети, місця для сидіння й навіть дивани, де пацієнти можуть прилягти. А лікарі, відповідно, надати їм необхідну допомогу. З обладнанням допоміг бізнес, за що йому щиро вдячні.

Серед тих, хто спускається в сховище, - і внутрішньо переміщені особи: адже заклад визначений як такий, що надає медичну допомогу нашим співвітчизникам із «гарячих точок». Нині її отримують уже близько трьох сотень людей, для яких Рівне стало гостинною другою домівкою: серед них 70 діток. Усі знаходять тут і розуміння, й співучасть у своїх непростих ( і це ще м’яко сказано) долях.

- Ми, звісно, одразу рекомендуємо людям укласти декларації з нашими лікарями: тоді вони матимуть усі гарантовані державою пільги (наприклад, за програмами «Доступні ліки» чи «Цукровий діабет», що працюють, як і раніше). Якщо ж із певних причин людина цього не робить, все одно не залишаємо її сам-на-сам із проблемою: усі внутрішньо переміщені особи отримують не лише безкоштовний огляд та консультацію лікарів, а й медикаменти. Йдеться насамперед про ліки від гіпертонії, знеболювальні, протиалергійні препарати, - це у нас є завдяки волонтерам. Водночас увесь спектр послуг, як і в мирний час, отримують 110 тисяч постійних пацієнтів. Бо наша передова – це безперебійна допомога всім, хто її потребує: як і раніше, позиціонуємо себе як заклад, орієнтований на пацієнта, - додає Олег Шрам.

Свою передову в «Центральному» тримають гідно: власне, так і має бути на «первинці», яка до людей найближче. Але тут пішли далі: надають і вторинну допомогу від вузьких фахівців. Все тому, що директор, який є досвідченим менеджером й уже чверть століття очолює цей дружний колектив, мислить на перспективу. І бере відповідальність за подібні рішення. Свого часу в процесі реформування первинної ланки він таки зберіг фахових вузьких спеціалістів. Тож тепер зручно насамперед нам, пацієнтам: кардіолог, пульмонолог, хірург, лор, уролог працюють під одним дахом із сімейними лікарями. Спочатку це рішення сприйняли не всі. Зате тепер НСЗУ фінансує послуги вторинки (на які, звісно, чималий попит). Пацієнти ж дякують за таку можливість.

Словом, нині «Центральний» виглядає як самодостатній комфортний організм, який нічим не відрізняється від довоєнних буднів. Про війну тут нагадує хіба що закритий мішками з піском вхід – його знадобилося 10 тон. Завбачливо закрили спеціальними плитами й вікна.

А ось коронавірус різко пішов на спад: якщо на піку тут фіксували максимум 3.518 хворих на день, то сьогодні це лише… 17 осіб.

Інна ОМЕЛЯНЧУК, «Урядовий кур’єр»

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux