Відповіді на важливі питання щодо пошуку рідних, які зникли безвісти під час війни
опубліковано 17 вересня 2022 року о 16:02

Родичі військових, з якими втрачено зв'язок або які зникли безвісти, намагаються дізнатися обставини зникнення, але через їхніх командирів та військові частини про це дізнатися не виходить - що робити?

Відповіді на важливі питання щодо пошуку рідних, які зникли безвісти під час війни

1. Чи мають родичі зниклих безвісти та військовополонених знати прізвища їхніх командирів чи інших осіб для підтримання зв’язку з питань їх пошуку та визволення?

Знати прізвища командирів необов'язково.

Усі питання, які виникають у родичів військовослужбовців, захоплених в полон, заручники, інтернованих в нейтральні держави чи безвісно відсутніх, офіційно вирішуються через запити до ТЦКтаСП (територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, які раніше називалися військкоматами). Саме ТЦКтаСП за місцем проживання (призову) військовослужбовця надає таку інформацію. Варто розуміти: попри те, що побратими зниклого та його безпосередні командири можуть надати рідним додаткову інформацію, офіційно вони не уповноважені цього робити. Тому така інформація може виявитися неповною, або навіть хибною

2. Як тоді родичам дізнатися про місце та обставини зникнення рідних?

Слід звертатися до ТЦКтаСП (військкомату).

Родичі військовослужбовців мають звертаються до ТЦКтаСП за місцем проживання (призову) із запитом щодо отримання інформації щодо місцезнаходження військовослужбовця. На підставі звернень родичів, ТЦКтаСП надсилає письмові запити до командування військових частин, де проходить службу ваш близький. Таким чином ТЦКтаСП встановлює статус військовослужбовця за результатами проведеного службового розслідування у військовій частині:

- військовополонений;

- зниклий безвісти;

- такий, що самовільно залишив військову частину;

- загиблий (померлий).

3. Чому військові частини не сповіщають рідних про припинення зв’язку із військовими або їх зникненням?

Військові частини повідомляють ТЦКтаСП (військкомат), а ТЦКтаСП упродовж семи днів повідомляє родичів.

Військові частини керуються наказами та інструкціями Міноборони. "Інструкція з організації обліку особового складу ЗСУ" визначає механізм сповіщення сімей (близьких родичів) про загибель (смерть), зникнення безвісти, потрапляння у полон. Лише після отримання ПІДТВЕРДЖЕНОЇ ДОСТОВІРНОЇ інформації про загибель (смерть), зникнення безвісти, потрапляння у полон на кожного військовослужбовця (працівника) військової частини складається та надсилається до ТЦКтаСП за місцем проживання сім’ї (близьких родичів) відповідне Сповіщення. Військовим частинам КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ надсилати Сповіщення безпосередньо сім’ям або їхнім близьким родичам А от уже ТЦКтаСП на підставі одержаних від військових частин відомостей зобов’язаний вручити сім’ям чи близьким родичам загиблих, зниклих безвісти, полонених Сповіщення - не пізніше семи днів після їх отримання.

За допомогою та більш детальною інформацією звертайтеся до регіонального координатора Консультативної ради Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олени Хотенко:

Увага! Контакти тимчасові, про зміни буде повідомлено пізніше - очікуйте на оновлення інформації!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux