В обласному краєзнавчому музеї зберігаються унікальні та знакові для Рівненщини національні прапори
опубліковано 23 серпня 2022 року о 16:33

Сьогодні в Рівному на майдані Просвіти підняли найбільший в області синьо-жовтий прапор. Його розмір – 12 на 8 метрів.

Тим часом в краєзнавчому музеї зберігаються унікальні і знакові для Рівненщини національні прапори. Деякі з них – саморобні, які шили підпільно і везли під одягом. Адже це був 1989 рік і національну символіку забороняв тодішній режим.

Є синьо-жовті полотнища, привезені з Майдану в 2014 році. А є й такі, які були з українськими захисниками у боях за населені пункти Донецької та Луганської областей.

«У нас зберігаються цікаві прапори-експонати. Є жовто-блакитний стяг, який підняли над Рівненською міською радою 16 червня 1990 року. Є прапор, який майорів на 10-метровій щоглі, встановленій біля Свято-Воскресенського собору в березні 1990 року. Представники тогочасної влади намагалися знищити знамено і погнули щоглу. Але рівняни вийшли на масову акцію протесту. Цей прапор передав у музей Микола Вельгус– один із учасників боротьби за незалежність. Також у музеї можна побачити один із перших національних прапорів, саморобний, виготовлений в кінці 80-их років ХХ століття. Його пошила Ольга Дем’янюк. Цей прапор возили на перший мітинг на Козацьких могилах. Дорогою ховали під сорочкою», - розповідає Інна Черницька, старший науковий співробітник відділу історії Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Також тут зберігаються прапори часів Революції гідності, а також військових дій на Сході України. Вони – з підписами бійців та дарчими написами музею, з вишитими тризубами та символікою батальйонів.

Так, є синьо-жовтий прапор з Майдану з автографами Рівненської бойової сотні імені Георгія, національний стяг від зведеного підрозділу «Койот» центральної артилерійської бази озброєння міста Сарни, а ще національні прапори від добровольчого батальйону «Золоті ворота», від бійців Української добровольчої армії, від 130-го розвідувального батальйону, від бійців добровольчого батальйону «Азов», від 15-ої окремої мотопіхотної бригади групи розвідки «Захід».

Це українські прапори, передані упродовж 2014-2018 років. Тим часом у музеї впевнені, що серед експонатів-національних символів у них з’являться і стяги, які були з українськими захисниками з 24 лютого. Адже це справді цінність.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux