Унікальну виставку, присвячену Лесі Українці, можна побачити в Острозі
опубліковано 02 березня 2020 року о 10:05

В Острозі у Музеї книги та друкарства на виставці «Вона в віки майбутні йти повинна», присвяченій 150-річчю від дня народження Лесі Українки, можна послухати покладені на музику вірші поетеси, які виконує гурт «Бумбокc», та переглянути трейлер мультфільму «Мавка».



Виставка експонується у двох залах Музею, зокрема, і на першому поверсі Луцької вежі, який у рамках перемоги в конкурсі «Малі міста – великі враження» було реорганізовано у 2019 р. Оновлений виставковий простір став для музейників можливістю показу проєкції та організації масових заходів.


Огляду представлені прижиттєві та рідкісні видання творів Лесі Українки, колекції української порцеляни – «білого золота», поштівки початку ХХ століття, присвячені літераторці та її творчості з музейних та приватних збірок. Окрасою виставки є роботи Софії Караффа-Корбут. Ілюстрації «Лісової пісні» передані світлими прозорими фарбами, символізуючи дві чисті закохані душі Лукаша і Мавки. Темі згаданого твору Лесі Українки присвячена проєкція трейлеру мультфільму «Мавка».



Більшість з експонатів порцеляни вперше виставлені на загальний огляд, окремі з них є рідкісними та викликають неабиякий ажіотаж та зацікавлення серед музейників, істориків та приватних колекціонерів.  Масштабна виставка порцеляни, присвячена постаті Лесі Українки, з подібного роду розмаїттям представлених фігур, востаннє проводилася в 1971 році. Виставковий проєкт робить особливий наголос на ілюструванні образу знаної поетеси в порцеляні. І подібне зроблено чи не вперше в незалежній Україні


Цей проєкт – результат співпраці державних установ та приватних колекціонерів. Він об’єднав 5 музеїв з різних регіонів України – Музей книги і друкарства України (Київ), Літературно-меморіальний музей Лесі Українки у Колодяжному, Волинський краєзнавчий музей, Літературно-меморіальний музей Лесі Українки в Новограді-Волинському.



Також у створенні виставки брали участь НДЦ «Інститут досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара», Національний університет «Острозька академія», авторитетна дослідниця історії порцеляни, приватна колекціонерка Людмила Карпінська-Романюк, керівник фірми «Alis-K» Сергій Воронов (займається виготовленням елітних мініатюр в фарфорі), талановита українська художниця декоративно-прикладного мистецтва Олена Жернова, знана керамістка, яка багато років працювала із Владиславом Щербиною, Марія Антропова, голова ГО «Асоціація дослідників фарфору та фаянсу» Валерій Завершинський, відомий скульптор монументально-декоративного мистецтва Іван Хом’як, добре знана художниця декоративно-прикладного мистецтва Олеся Томків-Войтович, керівник видавництва «Креативна книга» Олена Медвєдєва, ксьондз-настоятель Кунівської парафії о. Вітольд-Йосиф Ковалів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux