Цифровізація в медицині Рівненщини: лікарняні та рецепти онлайн
опубліковано 23 травня 2023 року о 11:24

Цьогоріч на Рівненщині послугами е-лікарняних вже скористалися майже 117 тисяч пацієнтів 147 медзакладів. Такі дані оприлюднили в департаменті охорони здоров’я та цивільного захисту населення Рівненської ОДА. Також додали, що понад 2 тисячі лікарів задіяні у такій електронній медицині. 

Упродовж минулого року такими листками тимчасової непрацездатності скористалися понад 326 тисяч пацієнтів у 142 медзакладах.

«Цифровізація медицини – це взаємодія між пацієнтами, медичними працівниками та установами за допомогою сучасних технологій. Ми маємо миттєво реагувати на три першочергові запити. Перше – запис на прийом до лікаря, не виходячи з дому. Отримання лікарняних. Друге - швидкий пошук і вибір лікаря. Третє – це отримання рецепту на ліки та можливість перевірити наявність ліків у аптеці чи медичному закладі», - сказав директор профільного департаменту Олег Вівсянник.

Так, у Рівненській області цьогоріч зареєстровано понад 146 тисяч електронних рецептів. Сума відшкодування яких становить понад 40 мільйонів гривень. Торік кількість е-лікарняних склала майже 349 тисяч. І було відшкодовано понад 82 мільйони гривень.

Нагадаємо, що в Україні працює електронна система охорони здоров’я eHealth. Її створили для впровадження медичної реформи. Ця система складається з декількох компонентів. Насамперед, це центральна база даних (ЦБД), де зберігається вся медична інформація про всіх зареєстрованих в ній пацієнтів. Для взаємодії лікарів з ЦБД Національна служба здоров’я України (НСЗУ) акредитує спеціальні програмні комплекси – медичні інформаційні системи (МІС). МІС дозволяє лікарям вносити медичні записи, створювати електронні направлення, виписувати електронні рецепт тощо.

Наразі пацієнту доступний кабінет в медичній інформаційній системі, якою користується лікарня, де він пройшов реєстрацію в eHealth та підписав декларацію із сімейним лікарем. В цей кабінет підтягуються дані про декларацію, вакцинацію, прийоми у лікаря та інша медична інформація. 

«Ця система дозволяє лікарю не витрачати час на звіти, адже вся необхідна інформація формується автоматично в електронній системі, відповідно, лікар може приділити більше часу пацієнту. А ще e-Health здатний захистити лікаря і пацієнта від лікарської помилки. Адже прозорість процесу надання медичної послуги у разі виникнення якоїсь проблеми може підтвердити або спростувати правильність призначень лікаря», - розповів Олег Вівсянник.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux