Рівненська ОДА: головне на брифінгу за 7 квітня. ВІДЕО
опубліковано 07 квітня 2021 року о 17:47

Перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін та заступниця начальника управління охорони здоров’я ОДА, координаторка із вакцинації в області Олена Гандзюк відповіли на питання щодо захворюваності на COVID-19 та заходів з протидії коронавірусу, перебігу процесу вакцинації проти COVID-19, інші актуальні питання життєдіяльності Рівненщини.

Модерував брифінг начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олександр Поліщук.


  • У «помаранчевій» зоні, у якій зараз знаходиться Рівненщина, діють всі обмеження «жовтої» зони, зокрема дозволене проведення масових заходів (культурних, спортивних, соціальних, релігійних, та інших) за участю щонайбільше 220 осіб за умови, що 1 особа припадає на 10 м² площі будівлі. У храмі відповідальність за дотримання цих вимог несе керівник релігійної організації та кожен прихожанин церкви, який перебуває на богослужінні.
  • 8 квітня в ОДА відбудеться засідання обласної Ради християнських церков за участю керівників найбільших конфесій області. Темою для обговорення – дотримання карантинних вимог, проведення безпечних богослужінь.
  • На сьогодні в Постанові Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року № 1236 немає окремого пункту щодо заборони святкування Великодня. Все залежатиме від рівня епідемічної небезпеки, який буде встановлено на Рівненщині в період Великодніх свят, та обмежень, що діють у відповідній зоні епіднебезпеки.
  • Вакцина від COVID-19 китайської компанії Sinovac Biotech прибула в Україну 25 березня у кількості 200 тис. доз. В область вакцина ще не надійшла. Проводиться навчання мобільних бригад та працівників пунктів щеплень особливостям роботи з цією вакциною. Цільові групи, які підлягають щепленню зазначеною вакциною: маломобільне населення, вчителі, задіяні в ЗНО, спортсмени – олімпійці та паралімпійці.
  • Немає протоколів чи наказів МОЗУ, рекомендацій ВООЗ щодо необхідності визначення рівня антитіл перед проведенням вакцинації. Немає також досліджень щодо рівня антитіл, який убезпечить людину від повторного інфікування. Є рекомендація щодо відтермінування щеплення, якщо не пройшло 6 місяців після захворювання на Covіd-19, що було діагностоване лікарем. Разом з тим, немає заборони проходити вакцинопрофілактику раніше, ніж через пів року після перенесеної хвороби.
  • Розбіжності в статистичних даних захворюваності на COVID-19 по м.Рівне, які оприлюднюються Рівненською ОДА та Рівненською міськрадою виникають тому, що ними подається офіційна та оперативна інформація відповідно. Рівненська ОДА подає інформацію зібрану до 17 години попередньої доби, а Рівненська міська рада – на 8 годину ранку наступної доби. Різниця між показниками це – різниця у часі подачі інформації. Статистика в сумарній кількості абсолютно достовірна та однакова.
  • Міжнародне свідоцтво про вакцинацію існує з 2005 року, за необхідності його можна видрукувати. Це паперовий насій, де є перелік паспортних даних та дані про введену вакцину. Електронна система охорони здоров’я (ЕСОЗ) передбачає формування такого документу за потребою чи вимогою людини, яка провакцинувалася двічі. ВООЗ та Європейська комісія наразі працюють над цифровізацією вакцинального статусу. Для його застосування повинні бути також встановлені міжнародні правила перетину кордону на підставі вакцинального паспорта.
  • На цей час триває другий етап вакцинації, який передбачає вакцинопрофілактику людей віком 80+. В області щеплено більше 200 осіб старшого віку. На жаль, існують певні труднощі із вакцинацією цієї категорії населення. Оскільки, часто це маломобільні люди, які не можуть  самостійно прийти на пункт щеплення або живуть у віддалених селах, де ще немає таких пунктів. Мобільні бригади не можуть виїхати до таких пацієнтів, оскільки наразі працюють із вакциною Covishield, яка містить в одному флаконі 10 доз. Якщо флакон вже відкрито, вакцину транспортувати не можна. Вакцина китайської компанії Sinovac Biotech, надходження якої в область ми очікуємо, є однодозною. З нею мобільна бригада зможе їхати і щеплювати людей старшого віку.
  • Звертаємося до родичів людей 80+ з проханням подбати про своїх рідних поважного віку, які бажають вакцинуватися, та доставити їх до пунктів щеплення.
  • В область надійшло більше 100 тис. швидких тестів на коронавірус. Їх постачання відбулося централізовано, за державний кошт. Ведеться їх облік. Тести розподілені між медзакладами первинної ланки. Швидке тестування на COVID-19 є медичною послугою і проводиться в ліцензованому закладі охорони здоров’я. Якщо тест показує позитивний результат, здійснюється ПЛР-тестування. На підставі швидкого тесту діагноз не встановлюється, його результат завжди підтверджується ПЛР діагностикою. На сьогодні ця процедура виконується виключно в лікувальних закладах.
  • У нашій області зареєстровано 51 випадок повторного інфікування на коронавірус. З’явилися нові штами коронавірусу, тому потрібно бути обережним та дотримуватися протиепідемічних правил.
  • Закликаємо мешканців області до соціальної відповідальності та вияву поваги до тих, хто ще не перехорів на коронавірус. Поважаймо один одного, носімо маски і дотримуймося дистанції.
  • Наразі в лікувально-профілактичних закладах області діє 2 тис. кисневих точок, а також є централізоване постачання кисню. РАЕС отримала ліцензію від Держлікслужби на виробництво медичного кисню. Це дасть більше впевненості у тому, що область забезпечена киснем належним чином. В лікарнях області в резерві є ще сотні ліжок, які у разі необхідності будуть перепрофільовані для лікування хворих на COVID-19. Важливо, що питання кисневого забезпечення на Рівненщині вирішено позитивно.
  • З 9 квітня АТ «Укрзалізниця» відновлює курсування електропоїздів Рівне – Львів та Львів – Рівне. Відновлення руху зазначених поїздів стало результатом довготривалої співпраці облдержадміністрації та АТ «Укрзалізниця».
  • Дитсадок на вул. Коновальця у Рівному, що зводиться у рамках президентської програми «Велике будівництво», зможе відвідувати 210 дітей. Наразі темпи будівництва високі. Однак, через пасивність міської влади є ризик не завершити будівництво об’єкту до кінця року. На сьогодні відсутній підтверджений обсяг фінансування, тому ОДА продовжила договір з підрядником до 26 грудня 2022 року. Надіслано лист Мінфіну щодо виділення 10 млн грн субвенції з держбюджету. Для завершення добудови приміщення дитсадка не вистачає ще 33 млн грн. Нагадаємо, за поданням ОДА дитсадок внесено до програми «Велике будівництво», тому Мінрегіоном передбачено фінансування 60 млн грн. Рівненська міськрада, з необхідних 40 млн грн, цьогоріч профінансувала лише 7 млн грн. Існує ризик, що передбачені для дитсадка 60 млн грн, на заключному засіданні комісії ДФРР 14 квітня можуть бути розподілені між іншими об’єктами, у зв’язку із відсутністю 33 млн грн для завершення робіт. Цей ДНЗ - це першочергова потреба дітей міста Рівне.
  • 10 квітня в Україні та ще у 100 країнах світу стартує глобальний екологічний проєкт «Озеленення планети». Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль підписав відповідний меморандум з організаторами зазначеного проєкту та головою Благодійного фонду «Озеленення України». Планується висадити тисячі дерев за гроші меценатів та за підтримки лісівників. Висадження проводитиметься малими групами, з дотриманням карантинних норм. До екоініціативи долучилися державні установи, територіальні громади, приватні підприємці, підприємства та організації області. Представники Рівненської ОДА також доєдналися до міжнародного проєкту – в парку культури та відпочинку ім. Т.Шевченка у Рівному висадили каштанову алею. Долучаться до проєкту і атомники. У м.Вараш цього дня мають намір висадити 1000 дерев. Сподіваємося, що активні рівняни у різних куточках обласного центру долучаться до реалізації цієї ініціативи.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux