Рівненська ОДА: головне на брифінгу за 30 липня. ВІДЕО
опубліковано 30 липня 2020 року о 17:04

30 липня у Рівненській ОДА відбувся традиційний онлайн брифінг.



Перший заступник голови ОДА Сергій Подолін і очільниця Рівненського центру громадського здоров'я Олена Гандзюк відповіли на запитання, які наразі хвилюють жителів Рівненщини.



Модерував захід начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олександр Поліщук.



Основні меседжі брифінгу:

  • В Україні за минулу добу зафіксовано антирекорд – 1197 нових випадків захворювання на коронавірусну інфекцію, на Рівненщині – 105. Станом на ранок 30 липня в області зареєстровано 30 нових випадків захворювання на COVID-19. Вік хворих від 3 до 77 років. Загалом в регіоні маємо 5972 випадки захворювання на коронавірусну хворобу. Зареєстровано 93 летальні випадки, спричинені COVID-19. Подолали хворобу 4646 людей. В роботі лабораторій області залишається 250 зразків.

  • На сьогодні до нового опалювального сезону вже готові 54 відсотки об’єктів соціальної сфери та житлово-комунального господарства Рівненщини. Такий рівень підготовки до зими є вищим від програми, рекомендованої Мінрегіоном. Усі причетні служби працюють у плановому режимі: ремонтують або замінюють теплові та водопровідні мережі, лагодять котельні, замінюють помпове обладнання тощо. Триває підготовка до осінньо-зимового періоду й житлових будинків. Дорожники готують спецтехніку та посипні матеріали.

  • Специфічних причин поширення коронавірусної інфекції на Рівненщині немає. Однак є низка особливостей у плані розповсюдження COVID-19 в області. В першу чергу, причина високих цифр на початку епідемії - це трудова міграція та повернення наших людей із-за кордону. Відповідно, через значні цифри на початку епідемії показники і наразі високі. Також з кожним етапом послаблення карантину в області фіксується підйом захворюваності. Тобто люди не дотримуються протиепідемічних правил, що сприяє поширенню коронавірусної інфекції. У густонаселених районах і великих містах, де є скупчення населення, інтенсивний рух, там, відповідно, більше інфікування. Вірус в Рівненській області веде себе точно так, як і в інших регіонах України.

  • Питання покращення мобільного зв’язку знаходиться на особистому контролі голови Рівненської ОДА, таким було одне з перших доручень Президента України. Мобільні оператори, а це приватні фірми, розуміють, що Рівненщина повинна бути територією із якісним мобільним зв’язком. У І півріччі цього року на території Рівненщини збудовано 15 нових станцій та модернізовано 85 діючих. До кінця року, за інформацією операторів, заплановано ще спорудження 25 нових і 105 станцій буде модернізовано. Всього в планах на рік – 190 базових станцій на Рівненщині повинні працювати якісно.

  • Відділення профілактики та боротьби зі СНІДом в Рівненському центрі громадського здоров’я не припиняло своєї роботи під час карантину. Медична допомога ВІЛ-інфікованим надавалась в повному обсязі, з дотриманням протиепідемічних правил та профілактики COVID-19. При відсутності потреби особистої консультації пацієнта в лікаря-інфекціоніста, препарати йому відправлялися «Новою поштою» чи кур’єром. ВІЛ-інфіковані – це група ризику щодо ураження на COVID-19, у разі необхідності в Центрі є можливість їх обстеження методом ПЛР. Захворілі на COVID-19 серед ВІЛ-інфікованих є. Перебіг хвороби – середньої складності. Препаратів вистачає. Станом на сьогодні, перебоїв з централізованою їх доставкою немає.

  • Урядом прийнято рішення розпочати з 1 вересня 2020 року реалізацію пілотного проєкту по монетизації одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка». Це передбачено на 2020-2021 роки. Батьки дитини замість натуральної допомоги отримуватимуть компенсацію у розмірі 5000 грн. Допомога здійснюватиметься із залученням АТ «Комерційний банк «ПриватБанк», де батьки відкриють рахунок із спеціальним режимом використання та отримають спеціальну соціальну картку. Також до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення батьками подається заява з необхідними документами. Звернутися за компенсацією можна протягом 12 місяців з дати народження дитини та самостійно упродовж року витратити кошти виключно для придбання дитині одягу, взуття, засобів гігієни та догляду, текстилю, іграшок, засобів гігієни для породіль.

  • У Рівненській області повторного інфікування на COVID-19 не зафіксовано. Доказової бази про те, що відбувається повторне зараження на сьогодні немає. Є багато різних наукових статей про наявність або відсутність такого повторного інфікування.

  • На території Рівненщини функціонує 62 офіційних ринки, з них 19 здійснюють торгівлю товарами промислового призначення. На ринках є 6300 вільних торговельних місць, загалом – 20000 таких місць. Облаштування ринку на виїзді з Рівного в компетенції Шпанівської ОТГ. Зацікавленим особам варто звернутися до голови ОТГ, такі питання вирішуються на засіданні сесії, із погодженням з громадою.

  • Влітку потреба в тестуванні на COVID-19 значно зросла. На базі Рівненського центру громадського здоров'я створено колл-центр. За номером 0670775924 з 8 ранку до 20 години вечора, крім неділі, можна отримати інформацію про тестування на коронавірус. Зокрема, щодо методу тестування - ПЛР чи ІФА, оплати за дослідження, підготовку до тесту, спосіб отримання результату. У разі потреби у тестуванні, проходить реєстрація та запис в електронну чергу, щоб не уникнути великого скупчення людей.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux