Рівненська ОДА: головне на брифінгу за 14 грудня. ВІДЕО
опубліковано 14 грудня 2020 року о 16:30

Заступник голови ОДА  Ігор Тимошенко та заступниця начальника обласного управління охорони здоров'я Олена Гандзюк відповіли на актуальні запитання, що стосуються захворюваності на COVID-19 та заходів з протидії коронавірусу, життєдіяльності Рівненщини в умовах пандемії.


Модерував брифінг начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олександр Поліщук. 


  • Рівненщина отримала 10 млн 400 тис. грн на обладнання для ПЛР лабораторій. Наразі вивчається питання щодо розміщення обладнання в таких лабораторіях. Враховується потужність лікарні, її спроможність, кількість населення, яке зможе обслуговувати лабораторія. Проведено оцінку спроможності у Вараші, Сарнах, буде проведений виїзд у Дубно, Костопіль та Острог.
  • Обмеження щодо новорічних святкувань зафіксовані у Постанові КМУ від 9 грудня 2020 року № 1236. Зокрема, відстань між сусідніми столиками має бути не менше 2 м; за кожним столиком має бути не більше 4 сидячих місця, окрім того відвідувачі закладу мають дотримуватись стандартних вимог стосовно носіння маски, за винятком часу знаходження за столиками під час прийому їжі У ніч з 31.12 на 01.01 робота ресторанів та кафе буде дозволена до 01:00.
  • В умовах реформи, коли заклади охорони здоров’я стали комунальними некомерційними підприємствами, медичних ряд послуг фінансується з НСЗУ. Решту - заклади повинні впроваджувати платними. Зокрема, платними можуть бути послуги лише регламентовані Постановою №1138. Але є ряд послуг, які випали із компенсації НСЗУ та не зазначені у даному переліку Постанови. Процедура їх включення до переліку платних – довготривала. Наразі, шість медичних закладів області, подали зміни до статуту щодо уповноваження керівника закладу затверджувати платні послуги у своїх закладах та очікують їх розгляду на сесії Рівненської обласної ради. Це може стати одним із варіантом вирішення даного питання та прецедентом для впровадження у практику.
  • У 2019 році з держбюджету Рівненський обласний фтизіопульмонологічний диспансер профінансовано у сумі 73,3 млн грн, а цьогоріч – разом із НСЗУ та держбюджету заклад отримав понад 72 млн грн.
  • Рокитнівська ЦРЛ - це заклад першої хвилі, де почали приймати пацієнтів із COVID-19. Договір із НСЗУ лікарня підписала у березні 2020 року. По COVID-пакету для надання медичної допомоги НСЗУ перерахувала закладу 20 млн 738 тис грн. Із 125 ліжок, передбачених для хворих на коронавірус, зайнято 35. Понад півсотні ліжок підведені до кисню, вільними залишаються більше 30-ти. Тобто перебоїв з подачею кисню не може бути. Щодо наявності засобів індивідуального захисту, то Рокитнівська ЦЛР має - 3 тис. захисних костюмів, 3,5 тис. захисних халатів, 5 тис. респіраторів, 90 тис. захисних масок та 14 тис. рукавиць.
  • Якщо виникають проблеми щодо лікування COVID-19, прохання звертатися на гарячу лінію МОЗ 0-800-60-20-19 або в управління охорони здоров’я ОДА 26-67-34.
    Рішення про перехід на дистанційне навчання приймається керівником закладу в залежності від епідеміологічної ситуації. До Інтернету під’єднані 356 закладів освіти. Всі інші заклади теж підключені, однак не всюди є 100 мегабіт.
  • На сьогодні в Рівненській області проживає 3620 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Вони поділяються на три категорії за відповідними критеріями. Серед них – 882 учасники І категорії, 2094 учасники ІІ категорії та 644 учасники ІІІ категорії. Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» даній категорії громадян передбачені компенсації та пільги. Зокрема, безплатне придбання ліків за рецептами лікаря, безоплатне позачергове зубопротезування, виплата щорічної допомоги на оздоровлення, пільги по допомозі з тимчасової непрацездатності. Для І категорії учасників ліквідації аварії на ЧАЕС передбаченні пільги, зокрема на санаторно-курортного обслуговування, позачергове забезпечення житлом, 50% знижка за користування житлом, позачергове забезпечення автомобілем осіб з інвалідністю, компенсація 50% вартості продуктів харчування за медичними нормам, безоплатне користування всіма видами міського і приміського транспорту та інші пільги та компенсації.
  • Балансоутримувачем недобуду, де трапилася трагедія, є Рівненський державний гуманітарний університет, який є в сфері управління Міністерства освіти та науки України. Охорону недобудованої будівлі забезпечує університет. Даний випадок розслідується, визначається ступінь провини. Рівненська ОДА не наділена контрольними повноваженнями, проте вивчає питання вжиття заходів щодо недопущення подібних випадків. Рішення в зазначеній ситуації приймає МОН спільно із університетом.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux