Референдум, вакцинація +80, доходи громад. Головне на брифінгу за 9 квітня в Рівненській ОДА
опубліковано 09 квітня 2021 року о 16:12

Перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін та начальник управління охорони здоров’я ОДА Олег Вівсянник відповіли на питання щодо захворюваності на COVID-19 та заходів з протидії коронавірусу, перебігу процесу вакцинації проти COVID-19, інші актуальні питання життєдіяльності Рівненщини.


Модерував брифінг начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олександр Поліщук.

  • Президент України Володимир Зеленський підписав ЗУ «Про всеукраїнський референдум». Цей закон дасть змогу більше залучати людей до прийняття рішень на всіх рівнях, починаючи державницькими рішеннями – для цього і потрібен інструмент референдуму. Відповідний закон направлений, перш за все, на реалізацію конституційних норм щодо всеукраїнського референдуму і забезпечення людям реальної можливості позбутися монополії політиків на вирішення питань загальнодержавного значення. Важливо розуміти, що референдум не підмінятиме роботу Верховної Ради. Справа парламенту – приймати закони та врегульовувати суспільні відносини. Але громадяни матимуть інструмент впливу на державу як таку – щоб державні регуляції не йшли проти інтересів народу як єдиного джерела влади та суверенітету. Законом передбачається, що референдум може бути оголошено Президентом чи парламентом України у визначених Конституцією випадках. Предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання: затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України; загальнодержавного значення; про втрату чинності Законом України або окремими його положеннями. Всеукраїнський референдум вважатиметься таким, що відбувся, якщо участь у голосуванні візьмуть не менш як 50% виборців, включених до Державного реєстру виборців.
  • На сьогодні в області проведено понад 10 000 вакцинацій від COVID-19. Загалом на Рівненщину надійшло 17 100 доз вакцини від COVID-19. Наразі вакциновано понад 300 осіб віком 80+. Ревакцинація проводиться через 3 місяці від першого щеплення. На Рівненщині є достатня кількість вакцини для проведення щеплення у найближчі терміни. За інформацією МОЗ, незабаром область отримає наступні партії вакцини, згідно з дорожньою картою вакцинації.Вакцинація в Україні є добровільною та безоплатною. Вакцинопрофілактика лікарів потрібна. Та вакцина, яка є в Україні та області – якісна. Довіра медичних працівників до вакцини та їх вакцинопрофілактика – це збереження здоров’я і приклад для усіх жителів Рівненщини.
  • У випадку запровадження «червоної» зони епіднебезпеки та встановлення відповідних карантинних обмежень буде відновлено виплати компенсацій для підприємців та найманих працівників. Для цього, як і у минулому році буде використовуватися застосунок «Дія». По 8 тис. гривень допомоги буде виплачуватися із держбюджету. Додаткова компенсація може бути виплачена за рахунок коштів місцевих бюджетів – у розмірі, визначеному рішенням органу місцевого самоврядування.
    У ЗМІ поширюється інформація щодо циркуляції нових мутованих штамів коронавірусу на території області. Проте таких випадків незначна кількість. Наразі підтверджено існування британського штаму коронавірусу, проте не виключена наявність інших штамів.
  • На сьогодні в області є дефіцит бланків листків тимчасової втрати працездатності, які передаються до Фонду соціального страхування для виплати компенсацій за період вимушеного прогулу пов’язаного із хворобою. Найближчим часом, як запевнило МОЗ, область отримає необхідну кількість бланків листків тимчасової втрати працездатності. На них будуть замінені усі без виключення довідки та здійснена проплата.
  • Пасажирські перевезення до Хмельницької області були зупиненні у зв’язку з рішенням обласної комісії ТЕБ та НС. До Львівської області здійснюються пасажирські перевезення залізничним та автомобільним транспортом у зв’язку з тим, що Львівською ОДА рішення про заборону руху транспорту не приймалися. У Житомирській області, яка перебуває у «червоній» зоні, обласна комісія з питань ТЕБ та НС на засіданні 23 березня також дозволила здійснювати регулярні та нерегулярні пасажирські перевезення.
  • У результаті проведення адмінреформи розширено повноваження місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування. Збільшено дохідну базу бюджету територіальних громад за рахунок зарахування податку на доходи фізичних осіб, який складає близько 60% від усіх надходжень та поповнює скарбницю тергромад. Влада громади відповідає за вирішення більшості місцевих питань. На сьогодні затверджено розподіл коштів субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Рівненської області.
  • Цьогоріч у Млинівському районі заплановано ремонт мосту на автомобільній дорозі О181112 Радів-Кораблище. Належний стан інших автомобільних доріг району буде забезпечуватися за рахунок експлуатаційного утримання ДП «Рівненський облавтодор». За наявності додаткового фінансування буде розглянуто можливість ремонту найбільш критичних ділянок доріг у Млинівському районі.
  • Обласна влада позитивно ставиться до проведення толок. Екологія – одне з пріоритетних питань роботи ОДА. По завершенню зимового періоду здійснюється прибирання територій. Толоки відбуваються на відкритому повітрі, з дотриманням протиепідемічних заходів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux