Понад 70% українців відчувають стрес. В Україні будують ефективну систему підтримки психічного здоров’я
опубліковано 09 грудня 2022 року о 11:38

Під час війни понад 70% українців відчувають стрес або сильну знервованість. Майже половина вважає, що їм потрібна психологічна допомога.


Агресивні терористичні дії росії призводять до катастрофічних наслідків. Це не лише руйнування, але й травмування свідомості українців. Про це йшлося під час засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров'я під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та за участі першої леді України Олени Зеленської.


До участі у селекторі долучилися начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль, його заступники та керівники профільних департаментів.


«Держава буде ініціатором, драйвером та координатором створення нової системи надання послуг у сфері психічного здоров’я. Послуг, які будуть надаватися своєчасно, оперативно, ефективно, без бюрократії», – зазначив Денис Шмигаль.


За оцінками ВООЗ, психосоціальної підтримки можуть потребувати понад 8,5 мільйона українців. Передусім – найбільш вразливі з них: жінки-переселенки з малими дітьми, люди похилого віку, родичі загиблих, зниклих безвісти, полонених, депортованих, а також – колишні полонені та депортовані.


На засіданні було презентовано Дорожню карту «Пріоритетні багатосекторні заходи із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Україні під час та після війни». Документ підготували представники державного сектору, агенцій ООН, міжнародних та українських організацій у координації з ВООЗ. Визначено пріоритети, на які мають орієнтуватися всі, хто працює у сфері психічного здоров'я в умовах гуманітарної кризи.


Важливо, що крім позитивних міжнародних практик, значну увагу було приділено вивченню помилок, щоб не допустити їх повторення в Україні.


«Ця війна стане для нас тим, що у психології називають точкою постстресового зростання. Впевнений, ми на правильному шляху, адже після війни допомоги у сфері психічного здоров’я потребуватимуть мільйони українців. І держава буде готова її надати», – наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.


У співпраці та за експертної підтримки ВООЗ створено єдиний координаційний центр з напрацювання рішень та реалізації Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки – Проектний офіс при Кабміні.


«Украй важливо, щоб усі відомства були активними учасниками цієї взаємодії. Ми не маємо часу на довготривалі експерименти, тому найкращий міжнародний досвід, зібраний для вас у співпраці з Бельгією, США, Великою Британією та Ізраїлем, демонструє, які елементи можуть бути адаптовані для моделі послуг в Україні», – наголосила дружина Президента.


Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки – ініціатива першої леді Олени Зеленської, яка має на меті допомогти громадянам подолати пов’язаний з війною стрес і наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux