Під час Саміту перших леді та джентльменів в Україні порушили тему ментального здоров’я
опубліковано 08 вересня 2023 року о 09:30

У Києві відбувся третій Саміт перших леді та джентльменів, заснований дружиною Президента України Оленою Зеленською.

Саміт – це міжнародна платформа подружжів перших осіб країн світу, започаткована у 2021 році для обміну досвідом та реалізації спільних проектів заради добробуту людей на планеті. Тема третього Саміту – «Ментальне здоров’я: крихкість і стійкість майбутнього».

Саміт складався з трьох панелей: «Ментальне здоров’я: баланс стійкості та крихкості», «Вплив війни на ментальне здоров'я», «Покоління, яке керуватиме світом за 15 років». На першій панелі як спеціальний гість виступив держсекретар США Ентоні Блінкен.

На першій панелі відбулася презентація результатів міжнародного соціологічного дослідження щодо ментального здоров’я та ставлення до нього в різних країнах світу. Опитування здійснили в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». За результатами, ментальне здоров’я входить до п’ятірки найбільших глобальних викликів майбутнього.

Під час Саміту за участі міністра охорони здоров’я України, Литви, Естонії та Молдови презентували проєкт міжнародного медичного партнерства. Через повномасштабну війну наша медична система потерпає щодня, пошкоджено 1427 медзакладів, ще 189 зруйновано. Тому медичні заклади потребують підтримки, щоб розвиватися й надавати якісну допомогу українцям.

У межах третього Саміту перших леді та джентльменів було укладено 25 меморандумів про медичне партнерство. Тобто українські лікарні отримали 25 «побратимів» у різних куточках світу, із якими зможуть співпрацювати та обмінюватися досвідом.

Партнерами українських лікувальних установ стали вісім медзакладів із Франції, по два – з Литви, Латвії, Молдови та Північної Македонії, а також провідні лікарні Польщі, Австрії, Данії, Естонії, Ірландії, Швеції, Іспанії, Канади, Ізраїлю та Нідерландів. З українського боку партнерами виступатимуть лікарні 10 областей України, в тому числі Львівської.

Під час другої панелі Саміту «Вплив війни на ментальне здоров'я» також виступили спеціальні гості: Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен та державний секретар США Ентоні Блінкен. Учасники обговорили, як війни та конфлікти впливають на ментальне здоров'я та чи можливо до цього адаптуватися.

Наслідки війни відчувають люди в усьому світі. Вона впливає не лише на тих, хто перебуває безпосередньо в зонах конфлікту. Кожен другий у світі вважає, що війна росії проти України позначилася на його житті та ментальному здоров’ї.

Опитування відбулося в 11 країнах: Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Ізраїлі, Німеччині, Польщі, США, Туреччині, Україні, Хорватії, Японії. Зокрема, 40% громадян Німеччини, 36% громадян Польщі, 36% громадян США кажуть, що будь-яка війна у світі зачіпає і їх.

«Ми поставили собі за мету зробити психологічну допомогу такою ж повсюдною, як медична. Діють унікальні програми для допомоги ветеранам, дітям, жертвам воєнного насильства. Паралельно ми акцентуємо на необхідності самодопомоги – щоб людина знала, як їй подолати, наприклад, панічну атаку, як заспокоїтися. Хочемо донести суспільству: біль – не те, чого можна соромитися. Бути «не ок» – теж нормально. Шукати підтримки – відповідально й правильно. Бо лише врівноважена людина може бути корисною й допомагати іншим», – наголосила перша леді України.

Вона також акцентувала, що в межах опитування 52% українців сказали, що їм допомагають триматися інші люди, комунікація з ними. 33% серед тих, хто не постраждав від світових конфліктів, покладаються на емоційну підтримку родини (66% – серед тих, хто має власний досвід конфліктів у світі).

На третій панелі Саміту учасники приділили увагу темі «Покоління, яке керуватиме світом за 15 років». Яким бачать світ і своє майбутнє в ньому сучасні підлітки та молоді люди віком від 13 до 24 років, із якими викликами стикаються щодня та як їх долають.

Учасники також обговорили цифровізацію світу та її наслідки для психіки молоді. Згідно з даними соціологічного дослідження, які презентували на Саміті, соцмережі впливають на психологічний стан молоді гірше, ніж на користувачів іншого віку (79% проти 65% в інших вікових групах). Попри те що молоді люди є найактивнішими користувачами соціальних мереж, вони усвідомлюють їхній негативний вплив. Водночас саме соцмережі в період війни дають молоді відчуття зв’язку зі спільнотою та причетності до чогось позитивного (73%).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux