Як допомогти окупованим територіям та забезпечити усім необхідним Рівненщину, обговорили з місцевими виробниками та представниками торговельних мереж.
Вони стали учасниками робочої наради, яку провели в Рівненській обласній військовій адміністрації.
«Маємо напрацювати злагоджений алгоритм дій у форматі виробник – магазин – покупець. Адже через окупацію певних територій розірвалися ланцюги з логістики. Увесь споживчий ринок України зазнав кардинальних змін. Центральні заводи або не працюють, або їх вже нема. Нам необхідно у найкоротший термін навести лад у харчовій галузі, орієнтуючись на регіонального виробника», - зауважив заступник начальника Рівненської військової адміністрації Ігор Тимошенко.
Виробники, в свою чергу, зазначили, що продовжують і надалі працювати. Ніхто не зупинився. На деяких підприємства навіть є надлишок продукції. Адже залишилися невиконані договірні зобов’язання з підприємцями, які наразі знаходяться на окупованих територіях.
Так, молочної продукції, яєць, м'яса, консервів, борошна, цукру, риби, овочів в області вистачає.
Тим часом деякі виробництва призупинили елітний асортимент, натомість запустили нові лінії. Так, замість елітної ковбаси тепер роблять тушкованки.
Наразі попитом користуються м’ясні, рибні консерви та звичайні хлібобулочні вироби.
«Важливо, щоб харчова галузь Рівненщини працювала на повну потужність. Щоб продукти були в супермаркетах, магазинчиках, сільських ринках та гуртівнях. У тилу маємо забезпечити не тільки себе, а й нагодувати сусідів», - додав Ігор Тимошенко.
Обговорили і наявність вільних складських приміщень, автомобільного парку, а також логістичні маршрути, співпрацю з новими постачальниками з сусідніх областей. Не оминули і питання забезпечення кормів для тварин. Крім того, важливо зберегти, а подекуди і збільшити кількість робочих місць та подбати про працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.