На Рівненщині відбувся всеукраїнський мистецький проєкт «Ткацтво.UA»
опубліковано 23 грудня 2022 року о 14:24

У рамках всеукраїнського проєкту «Ткацтво.UA» у Свято-Покровському соборі Рівного презентували виставку творчої спадщини двох ткаль – Ганни Леончук із Рівненського Полісся та Ганни Верес з Київського Полісся.




На урочистості завітали заступник начальника Рівненської ОВА Сергій Гемберг, голова Міжнародного фонду культурного співробітництва Влада Литовченко, дослідники, етнографи, духовенство та небайдужі до ткацького мистецтва мешканці області.




«Нам важливо більше поширювати інформацію про розвиток ткацтва на Поліссі та популяризувати цю традицію в громади. Роботами, які тут представлені захоплюється весь світ. Кожна майстриня зробила вагомий внесок у розвиток ткацтва, кожна має унікальні роботи, впізнаваний стиль і до того ж, українське ткацтво – це унікальна світова культурна спадщина», - зазначив Сергій Гемберг.




Нагадаємо, майстриня з Рівненського Полісся Ганна Леончук народилася і працювала у селі Каноничі, нині Вараського району. Вона розробила авторський геометричний орнамент килимів, виготовляла покривала, весільні рушники, серветки, народний одяг за поліськими мотивами.




Ганна Верес – одна із найяскравіших представниць відомої ткацької династії Пособчук-Верес. Вона створила 45 костюмів для жіночого гурту Українського хору ім. Г. Верьовки, в яких вони й досі прославляють українську культуру по всьому світу. У Києві Ганна Верес сторила ескізи багатьох зразків рушників, доріжок, наволочок, штор, які впроваджено у масове виробництво.




Крім того, у Рівненському обласному краєзнавчому музеї провели конференцію, на якій обговорили особливості ткацького промислу та його унікальність на Поліссі. Серед спікерів - відомі рівненські дослідники та етнографи, а також голова Міжнародного фонду культурного співробітництва Влада Литовченко.




На її переконання, в Україні важливо розвивати ткацьку традицію серед майстрів народної творчості, впроваджувати її в сучасне виробництво та вітчизняну модну індустрію.




Також в МБК «Текстильник» відбулося свято національного костюма.




«На Поліссі ткацька традиція активно розвивалася навіть у період індустріального й технологічного прогресу. Бажаю нам усім, щоб ніякий ворог не став на рушник нашої української культури, - зазначила директорка обласного центру народної творчості Ірина Рачковська.




Проєкт «Ткацтво.UA» організували Управління культури та туризму Рівненської ОДА, Рівненський обласний центр народної творчості спільно із Вишгородським історико-культурним заповідником.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux