На Рівненщині розбудовують мережу соціальної підтримки для постраждалих від домашнього насильства
опубліковано 19 квітня 2021 року о 16:58

Територіальні громади області зможуть створити служби протидії домашньому насильству та за ознакою статі. Наразі в Кабміні на розгляді проєкт Постанови щодо виділення субвенції з державного бюджету для створення мережі спеціалізованих служб підтримки.

Про це йшлося під час селекторної наради із представниками РДА та територіальних громад Рівненщини.

«Загалом проблематика домашнього насильства та за ознакою статті може вирішуватися завдяки механізму різних заходів, організованих на місцях. Серед них - створення у територіальних громадах спеціалізованих служб підтримки. Такий спосіб є найголовнішим та найбільш дієвим», - повідомила директор департаменту розвитку адміністративних послуг, соціальної, молодіжної політики та спорту Рівненської ОДА Юлія Шигорева.

 За її словами, питання протидії домашньому насиллю на сьогодні знаходиться на найвищому державному контролі. Мінсоцполітики розробило проєкт Постанови про порядок та умови надання субвенції на створення мережі спеціалізованих служб підтримки. Наразі вона на стадії погодження. Проєктом Постанови передбачено виділення коштів із державного бюджету місцевим на створення трьох видів спеціалізованих служб підтримки, а саме: притулку для постраждалих осіб, денного центр соціально-психологічної допомоги та консультативної служби.

Фахівці профільного департаменту повідомили, що усі ці служби підтримки можуть бути створені як окремі юридичні особи, так і структурні підрозділи інших закладів соціального спрямування. Це полегшує роботу територіальних громад у даному напрямі. Згідно проекту Постанови кошти можуть виділятися на реконструкцію, капітальний та поточний ремонт вже існуючого приміщення, а також для їх оснащення.

Тобто, кошти надаються в повному обсязі для того, щоб конкретний вид спецслужби міг повноцінно та у максимально швидкі терміни приступити до роботи.

«Серед інших, створення консультативної служби не потребує значних ресурсів на її утримання у майбутньому. Але разом з тим, дозволяє миттєво реагувати на звернення постраждалих осіб. Тому, територіальні громади області, як мінімум, повинні створити такі консультативні служби, які є ефективними у допомозі постраждалим від домашнього насильства та за ознакою статі», - наголосила Юлія Шигорєва.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux