На Рівненщині посилили підготовку до можливих лісових пожеж
опубліковано 12 травня 2021 року о 17:00

Стан довкілля, протидія та запобігання пожежам в екосистемах – голова ОДА Віталій Коваль провів виїзне позачергове засідання комісії з питань ТЕБ та НС.


Захід відбувся на базі Рівненського природного заповідника у  Сарненському районі.


Спільно з керівництвом ГУ ДСНС та правоохоронними органами Віталій Коваль здійснив вертолітний обліт низки територіальних громад північних районів області для моніторингу та інспекції ситуацій в екосистемах. Серед присутніх -  начальник ГУНП в області Олексій Камишанський, керівник ГУ ДСНС в Рівненській області Сергій Крук, обласний прокурор Андрій Рудницький,  начальник Управління СБУ в Рівненській області Андрій Тимченко та перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Михайло Прокопчук.


«Ми пам’ятаємо в 2020 році пожежу в Житомирській області, яку зупинили на кордоні з Рівненщиною, і ті збитки, які вона нанесла. Важко уявити, що може бути, якщо 40% нашої області вкрито лісами, які можуть зайнятися. Це буде катастрофа глобального масштабу», - зазначив очільник області.


Під час засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС йшлося про заходи для запобігання та протидії пожежам у природних екосистемах у цьому році, прогнозування тривалих періодів надзвичайної пожежної небезпеки, попередження виникнення пожеж.


Наразі Рівненщина готова до ліквідації пожеж в лісових масивах. Так, на сьогодні уже створено 4 тис. км спеціалізованих смуг у найбільш пожежонебезпечних місцях. У держлісгоспах області облаштовано 225 штучних пожежних водойм, підготовлено додаткові 73 пірси, посилено наряди із патрулювання на Поліссі.



Також на засіданні обговорили алгоритм дій щодо ліквідації та попередження пожеж в природних екосистемах.


«Найбільше навантаження в період лісових пожеж припадає на північні території області. Незважаючи на те, що основні сили і засоби, які задіюються – це управління лісового господарства і ДСНС. Але цього недостатньо. Важливо моніторити та вчасно інформувати відповідні структури. В першу чергу, відповідальними мають бути голови ТГ. Сьогодні ми звернули увагу, що є населені пункти, де немає води. Проблема наступає не тоді, коли горить ліс, а коли починають горіти житлові будинки», - доповів керівник ГУ ДСНС області Сергій Крук.


Начальник ГУ Нацполіції області Олексій Камишанський акцентував увагу присутніх на заходах, які вживаються правоохоронцями для реагування на правопорушення, пов’язані із випалюванням сухостою, що часто стає причиною масштабних пожеж.


«Проблема дуже серйозна, в минулому році було зафіксовано 4 кримінальних правопорушення, ще 300 осіб були притягнуті до адміністративної відповідальності», - зазначив керівник поліції області.


Також він додав, що поліція посилює патрулювання на Поліссі, де щодобово працюватиме 100 співробітників.


Підсумовуючи результати комісії, Віталій Коваль доручив керівництву районів та ТГ створити в кожній громаді, де ще немає, добровільні пожежні бригади. Акцентував увагу голів ТГ на проведенні цілодобового моніторингу на місцях та оперативного інформування підрозділів ДСНС у разі виявлення загорянь. А також провести роботу з розмулення каналів, щоб забезпечити рятувальників водою для гасіння пожеж.


Потому учасники засідання оглянули сучасну техніку та обладнання, котра використовується рятувальниками для ліквідації пожеж та інших надзвичайних ситуацій.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux