Екскурсія у Рівненському органному залі: історія, князівські усипальниці та потаємні кімнати
опубліковано 25 жовтня 2022 року о 15:32

Гідам Рівненщини провели авторську екскурсію Органним залом. Раніше цей об’єкт туристи могли оглянути лише зовні. Тепер же його представили як повноцінну атракцію, яка доповнить мандрівну мапу області. Це відбулося в рамках проєкту «Таємниці органного залу».


Об’єкт справді цікавий, має свої таємниці і унікальності. Споруда є пам’яткою культури місцевого значення. Її звели у 19 столітті. Це був костел Святого Антонія. Її побудували на місці трьох попередніх римо-католицьких святинь. До ІІ Світової війни це була найвища споруда міста. Потім радянська влада костел закрила. У 1940—1980-их роках тут був кінотеатр, а з 1987 року - зал камерної та органної музики Рівненської обласної філармонії.


А одним із найцікавіших і найбільших об’єктів споруди є орган, який має свою історію.


«Насправді рівненському органу трохи більше 30 років. Його виготовили майстри чеської фірми «Рігер Клосс», а у серпні 1989-го року його прийняла державна комісія, - розповіла краєзнавця і журналістка Світлана Калько. - Унікальність рівненського органу полягає у тому, що він зроблений з урахуванням акустики концертної зали. Першопочатково цей інструмент мав їхати не в Рівне, а в Архангельськ. Проте після вивчення акустики приміщень орган, який важить 12 тонн і має 3 тисячі трубок, залишився у нас. Сам інструмент ви не побачите, він знаходиться всередині, у такому собі святилищі, куди пускають лише майстрів та спеціалістів, а перед нами на сцені – антураж, декоративна перегородка».


Також, для тих, хто займається внутрішнім туризмом, краєзнавиця розповіла і про фундатора костелу, власника міста Казимира Любомирського. Саме він розпочав будівництво храму. Тут була і родинна усипальниця князів та інших вельмож, які жили в Рівному. Її радянська влада теж зруйнувала і з цим пов’язана ще одна сумна і таємнича історія.


На екскурсії можна було також ознайомитися із потаємними кімнатами колишнього храму, відвідати виставку, яка діє у цокольному приміщенні, побачити першу міську електропідстанцію та насолодитися грою органу.


Такі екскурсії планують зробити постійними.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux