Без урочистостей, маршів та промов: Віталій Коваль вшанував пам'ять загиблих у Другій світовій війні
опубліковано 02 вересня 2020 року о 11:55

2 вересня світ відзначає 75-ту річницю закінчення Другої світової війни.

З цієї нагоди голова Рівненської ОДА Віталій Коваль вшанував пам'ять загиблих у найбільшому в історії людства збройному конфлікті. Очільник області відвідав військовий меморіал кладовища «Дубенське» у Рівному та поклав квіти до місць поховань учасників Другої світової війни.

«Без урочистостей, маршів, оркестрів та промов. Захотілося просто прийти і у тиші вшанувати пам'ять усіх, хто віддав життя у Другій світовій війні. Саме сьогодні, 2 вересня, 75 років тому над світом запанував мир. Закінчилася наймасштабніша та найкривавіша війна, яка назавжди змінила хід світової історії. На жаль, сьогодні українське небо теж оповите димом війни. Шість років триває протистояння на сході держави в неоголошеній російсько-українській війні. Але я вірю, що настане і в нашій державі тиша і мирний спокій», - розповів Віталій Коваль.

Довідка

2 вересня 1945 року в Токійській бухті на борту американського лінкора «Міссурі» було підписано Акт про беззастережну капітуляцію Японії, що ознаменувало завершення Другої світової війни.

Друга світова війна тривала шість років. У цій війні брала участь 61 країна світу (80% населення Землі). Воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн. Друга світова забрала життя щонайменше 80 мільйонів людей. Під час тієї війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства, зокрема, Голокост, а також вперше використана атомна зброя.

Беззастережна капітуляція Японії означала завершення Другої світової, але окремі військові конфлікти, породжені нею, точилися ще декілька років. Організований спротив радянській владі на Західній Україні тривав до 1954 року, а окремі сутички – до 1960.

Вихідці з України зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. На боці Об’єднаних Націй вони воювали у складі армій Великої Британії та Канади - 45 тисяч осіб, Польщі - 120 тисяч, СРСР - близько 6 мільйонів, США - 80 тисяч і Франції 6 тисяч, а також в самій Україні в лавах УПА перебувало до 100 тис. осіб.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux