Рівненська ОДА: головне на брифінгу за 28 вересня. ВІДЕО
опубліковано 28 вересня 2020 року о 17:23

28 вересня у Рівненській ОДА відбувся традиційний онлайн брифінг.


Перший заступник голови ОДА Сергій Подолін та заступниця начальника обласного управління охорони здоров‘я ОДА Олена Гандзюк відповідали на запитання, які наразі хвилюють жителів Рівненщини.


Модерував захід в.о. начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олександр Корольчук.


  • В Інтернеті поширюється інформація щодо продажу ліків від коронавірусу. Це фейк. Ще у березні 2020 року соцмережами прокотилася хвиля обурення щодо продажу однією з аптечних мереж, так званого, «антикоронавірусу». Антимонопольний комітет України тоді ж одразу порушив справу за введення в оману споживачів. Скарг щодо продажу таких препаратів в аптеках Рівненщини не надходило. Нагадуємо, МОЗ затвердило протоколи лікування COVID-19 і препарати хворим на коронавірусну інфекцію призначає виключно лікар – кожному пацієнту індивідуально.

  • На сьогодні в області проводять понад 1 000 тестувань за добу, тоді як ще півроку тому – ледве справлялися зі 300 зразками. На сьогодні Рівненщина – третя в Україні за результатами тестувань на COVID-19. Пришвидшити роботу лабораторій допомогло підсилення їх матеріально-технічної бази. За кошти держбюджету обласному лабораторному центру докуплено два ампліфікатори та автоматичну станцію проби підготовки. Модернізовано також Центр громадського здоров’я, відбулося посилення кадрового потенціалу. Загалом з початку епідемії в області проведено 163 688 досліджень, з яких ПЛР – 83 051 та ІФА -80 637.

  • У разі симптоматики COVID-19, потрібно одразу звертатися до сімейного лікаря. Безкоштовний ПЛР-тест роблять, якщо ваше самопочуття супроводжується симптомами гострої респіраторної хвороби, є ознаки пневмонії, або ви спілкувалися із особою з COVID-19. ІФА роблять пацієнтам, які потребують планової госпіталізації. Безкоштовно скринінгові дослідження роблять для певних груп: медпрацівники, соціальні працівники, працівники Нацполіції, військові. Направлення на комп’ютерну томографію видає сімейний лікар.

  • Згідно стандартів надання медичної допомоги COVID-19 рішення про виклик екстреної медичної допомоги приймає сімейний лікар, визначивши важкість перебігу хвороби. Зокрема, лікар аналізує такі критерії: температура тіла, частота дихання, належність людини до групи ризику. У випадку відсутності сімейного лікаря, потрібно зателефонувати до Центру медико-санітарної допомоги за місцем проживання, щоб вам надали лікаря для оцінки стану. У вихідні дні або ж у нічний час потрібно зателефонувати за номером «103», де лікарі швидкої допомоги визначать алгоритм надання допомоги.

  • В Рівненському державному гуманітарному інституті підтверджено 1 випадок захворюваності серед працівників вишу (це працівник адміністрації закладу). Троє осіб з числа працівників здали ПРЛ-тести. Очікуються результати. Серед студентів випадків захворюваності на коронавірус наразі немає. Заклад працює у звичному режимі.

  • З 2 липня Уряд дозволив відновити роботу кінотеатрам та драмтеатрам, але з дотриманням карантинних вимог. Відповідно до постанови КМУ від 22.07.2020 № 641 у випадку встановлення на території району/міста зеленого, жовтого або помаранчевого рівня епідемічної небезпеки дозволяється діяльність закладів культури із наповненістю кінозалів або залів до 50% місць. Отже, умови роботи кінотеатрів (драмтеатрів) під час карантину: температурний скринінг; дотримання дистанції; наявність засобів індивідуального захисту; санітарна обробка залів після кожного сеансу; збільшення частоти санітарної обробки фойє та всіх відкритих поверхонь у цих закладах; розміщення інформаційних матеріалів щодо заходів профілактики тощо.

  • На Рівненщині працює 7 інтернатних установ різного профілю, в яких перебуває понад 1050 осіб похилого віку та людей з інвалідністю. Станом на сьогодні підтверджено захворювання на COVID-19 у 16 працівників інтернатних закладів та лише в однієї підопічної. Хворі на коронавірус знаходяться на самоізоляції. На сьогодні керівники установ соціального захисту у своїй роботі керуються жорсткими рекомендаціями стосовно безпеки персоналу та підопічних.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux