Продовження реформ, відновлення України та нова економіка - пріоритети Уряду
опубліковано 04 березня 2024 року о 16:45


Побудова нової економіки, продовження реформ та забезпечення стійкості під час війни, - Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час четвертої щорічної прес-конференції 4 лютого озвучив завдання, які стоять перед Урядом.

«Перше завдання – забезпечити ресурси для Сил безпеки та оборони, забезпечити нашу стійкість під час війни. Друге завдання - це побудувати нову економіку в умовах війни, і яка одночасно стане основою для українського економічного дива. Третє завдання - це продовжити реформи на шляху до ЄС та продовжити відновлення України», - зазначив Глава Уряду.

Прем’єр-міністр наголосив, що попри повномасштабне вторгнення росії, Уряду вдалося утримати макрофінансову стабільність в країні.

Він також підкреслив, що на потреби оборони й безпеки Україна витрачає власні ресурси: «Можна сказати, що кожна гривня, яку платить український бізнес, український громадянин, іде на безпеку і оборону. На решту напрямків потребуємо допомоги від партнерів».

За словами Дениса Шмигаля, загалом за два попередні роки було залучено 75 млрд доларів зовнішньої допомоги. Цьогоріч планується залучити щонайменше 37 млрд доларів. Але, звичайно, ми очікуємо більшу допомогу. Найбільшими донорами прямої бюджетної підтримки є ЄС, США, МВФ, Японія, Канада, Велика Британія, Світовий банк, а також інші країни великої сімки та нордичні країни.

Крім того, Денис Шмигаль наголосив на важливості вже цього року почати використання доходів від заморожених російських активів.

«Допомога партнерів - надзвичайно важливий інструмент, але ми потребуємо передбачуваності та стабільності незалежно від часу, незалежно від політичних коливань, електоральних циклів, які будуть у світі. Відповідно, конфіскація російських активів має стати надійним джерелом підтримки нашої держави і фінансування нашого відновлення», - наголосив Прем’єр-міністр. Він додав, що на Заході заморожено близько 300 млрд євро російських суверенних активів. В основному - це різного роду фінансові інструменти (облігації).

«Сьогодні більшість партнерів підтримують ідею використання російських активів для відновлення України. Ми вже розуміємо, що є повна готовність до використання доходів від отриманих заморожених російських активів на користь України. Але це лише перший крок. Нас цікавить конфіскація. Тому що це покарання агресора за злочини, за які він має заплатити», - підкреслив Глава Уряду.

Денис Шмигаль наголосив, зараз іде робота над створенням міжнародної робочої групи з конфіскації. Окремо Україна працює над питанням використання прибутків, отриманих від цих російських активів і конфіскацій, з ЄС та Бельгією, адже в цій країні найбільша сума заморожених активів рф. Також створений реєстр збитків як частина Міжнародного компенсаційного механізму на основі міжнародного договору. Ведеться робота над створенням компенсаційної комісії та компенсаційного фонду.

Фотогалерея прес-конференції

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux