На Рівненщині працює уповноважений Президента з питань реабілітації учасників бойових дій
опубліковано 25 травня 2023 року о 17:10

Реабілітація ветеранів війни, система «соціального менеджерства», психологічна допомога та навчання. Про це сьогодні говорили перший заступник голови Рівненської ОВА Сергій Подолін під час зустрічі з уповноваженим Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадимом Свириденком.


Серед присутніх був також народний депутат України Тарас Тарасенко, голова облради Андрій Карауш, координаторка в Рівненській області з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олена Хотенко, керівниця Ветеранського простору Ольга Яковлєва.


«Ми маємо нині поєднати усі наші напрацювання та дієві практики з векторами ментального здоров’я. Поєднуємо проєкт соціального менеджерства, з напрацюваннями Центру з питань зниклих безвісти, координаційних центрів підтримки цивільного населення, центри соціального обслуговування, центри зайнятості. Включаємо також у процес охорону здоров’я, освіту, соцзахист та інші профільні установи, які могли б допомогти ветеранам та їх сім’ям», - зауважив Сергій Подолін.


Він нагадав, що у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської по всій Україні напрацьовуються механізми, які б допомогли турбуватися про ментальне здоров’я. Разом з тим, сьогодні в області недостатня кількість практикуючих фахівців-психологів. Тому розглядаються варіанти короткострокових сертифікованих курсів.


Андрій Карауш, в свою чергу, зазначив, що сьогодні послугу соціальної реабілітації потребують усі. Але не всі готові йти до психіатра та психолога. Такі послуги мають бути ненав’язливими. До прикладу, у позашкільних закладах області вже починають роботу гуртки соціальної реабілітації дітей. Акцент на тих, хто втратив рідних на війні, ВПО та чиї батьки воюють.


«Ми маємо підійти до цього питання системно. До повномасштабного вторгнення ветеранів було 500 тисяч, а буде багато мільйонів. І кожен боєць, який повернеться додому для нас дуже цінний, адже він виборював для нас свободу. Державне бачення таке, що перша ланка психічної допомоги – це громада, а далі – практичні фахівці. Тим часом, ми маємо спільно напрацювати механізм, який не тільки зніматиме гострі питання бійця, а й не дозволить їм «скласти руки». Ми маємо нині навчитися правильно допомагати і правильно спілкуватися. Саме тому ми сьогодні говоримо про соціального менеджера», - сказав Вадим Свириденко.


Нагадаємо, що на Рівненщині ще 6 років тому запрацювала мережа соціальних менеджерів. Це соціальні працівники, які почали допомагати соціально адаптуватися учасникам АТО та членам їхніх родин, сім’ям загиблим. Усі фахівці пройшли навчання за спеціальною сертифікаційною програмою. Із початком повномасштабного вторгнення їх робота дещо перекваліфікувалася.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux