Цифрова трансформація регіонів: досвід Рівненщини
опубліковано 16 вересня 2020 року о 17:05

15 вересня відбувся Форум регіональної цифровізації. Подія організована Міністерством цифрової трансформації України в партнерстві зі швейцарсько-українською Програмою EGAP.


Учасниками Форуму стали 1 300 фахівців зі всієї України. Це спеціалісти, відповідальні за цифрову трансформацію в місцевих органах влади, керівники IT-відділів ОДА та РДА, інших структурних підрозділів органів влади, які зацікавлені в цифровізації, профільних асоціацій та громадських організацій, а також громадяни, які зацікавлені у впровадженні сталого цифрового розвитку в регіонах України.

Так, заступник Міністра освіти і науки Артур Селецький розповів про впровадження безкоштовних продуктів Майкрософт у рамках проєктів «Всеукраїнська школа онлайн», пілот якої розпочинається у Рівненській області. Згодом до ініціативи зможуть долучитися й інші регіони. Проєкт впроваджується за допомогою компаній Майкрософт та Googl і передбачає впровадження платформи для проведення онлайн уроків, прямої трансляції, створення шкільних чатів тощо.


Заступник Міністра освіти і науки Артур Селецький



Своїм досвідом із впровадження проєктів цифровізації поділилися представники з Рівненщини.

Голова Костопільської РДА Олександр Коваль презентував унікальний досвід Рівненщини щодо аудиту земель, який ініціював голова ОДА Віталій Коваль. Так, на основі електронних сервісів ДЗК та власних відомостей громад в області виявлено с/г землі, що взагалі не використовуються. «Пророблена робота почала приносити реальні плоди – вже у жовтні цього року Костопільщина отримає мінімум 170 тисяч гривень додаткових надходжень», - поділився Олександр Коваль.


Голова Костопільської РДА Олександр Коваль


Заступник директора Рівненського інформаційного комп’ютерного центру Олександр Терещенко розповів про роботу експертної групи при Міністерстві цифрової трансформації у складі фахівців різних рівнів з низки регіонів України. Група, в якій працює і Олександр Терещенко, розробляє методичні рекомендації з питань цифрової трансформації на різних рівнях – обласний, середні міста, сільські і селищні громади.


До слова, завдяки сучасним цифровим сервісам в Рівненській області поступово спрощують доступ користувачів до відомостей про Рівненщину. Зокрема, запрацював Геопортал відкритих даних. Це вебсайт, на якому в оцифрованому вигляді розміщена інформація про об'єкти, земельні ділянки та різні дані про них – статистичні, списки, таблиці, економічні показники.


Ще один новий в області ІТ-продукт – це інвестиційний паспорт регіону. Це справжній гід для інвесторів, які планують розпочати бізнес у нашому регіоні. Інвестиційний паспорт розрахований не лише на внутрішній бізнес, а й на закордонні компанії. Тут вони знайдуть оновлену інформацію про потенціал нашої області, привабливі можливості та пропозиції для ведення бізнесу.


Форум проходив одночасно в різних тематичних кімнатах, його учасники розглянули важливі питання цифрової трансформації України, надали практичні поради для втілення досвіду інших країн, презентували успішні проєкти, що розробляються в Україні.


Варто відзначити, що Мінцифрі створено новий підрозділ – Директорат регіональної цифровізації, який формує та реалізує державну політику регіональної цифровізації. Директорат аналізує рівень цифровізації регіонів, визначає пріоритети та шляхи цифрової трансформації, працює над вирішенням проблем та запитів від громад, а також сприяє втіленню кращих цифрових рішень у ОТГ, містах та областях.


Заступник директора Рівненського інформаційного комп’ютерного центру Олександр Терещенко

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux