На Рівненщині відбувся перший регіональний форум з впровадження реформи шкільного харчування
опубліковано 03 грудня 2021 року о 15:06

Реформу шкільного харчування започатковано за ініціативи дружини Президента Олени Зеленської. Від початку ініціативи було оновлено застарілу нормативну базу, яку не переробляли понад 30 років та вперше виділено державну субвенцію. Рівненщина отримала  понад 16 мільйонів гривень на модернізацію харчоблоків у шкільних їдальнях. 

Про це йшлося під час першого регіонального Форуму з впровадження реформи шкільного харчування.

У заході взяв участь перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін, директор департаменту освіти і науки Петро Коржевський, переможець конкурсу «Розробка нового шкільного меню» Олександр Медведь, керівники органів управління освітою, директори шкіл та інші.

Під час заходу обговорили питання популяризації формування здорових харчових звичок, моделі здорової школи, електронну систему меню, презентували кращий досвід закладів освіти області. 

«Із початку 2022 року нова система шкільного харчування має бути запроваджена по всій країні, проте багато шкіл Рівненщини вже оновили меню, кухонний інвентар та устаткування. За кошти освітньої субвенції було придбано 744 одиниці обладнання для харчоблоків 98 закладів загальної середньої освіти на суму 17,7 мільйонів гривень. Так, 14,74 мільйонів гривень – субвенція із держбюджету та 2,96 мільйонів гривень – місцеві кошти», – зазначив Сергій Подолін.

Головний освітянин області Петро Коржевський зауважив, що на початку року шкільні кухарі матимуть змогу працювати за збірником рецептур шеф-кухаря з Рівного Олександра Медведя, який додасть різнобарв’я у шкільне меню. В свою чергу, натхненник здорового харчування розповів, що рецепти в збірнику розраховані на сезонність, натуральність, візуалізацію, алергічність та українські традиції. Наприклад, курячі нагетси стануть не смаженими, а печеними.

«У результаті реформи діти отримують безпечні харчові звички, які мають залишитися з ними і в дорослому житті. Здоров’я та безпека – це бренд закладу освіти Рівненщини», – резюмував Петро Коржевський.

Свої кращі практики презентували директори закладів освіти Вараша, Володимирця та Дубровиці. 

«У Вараській територіальній громаді ліцей за числом 1 харчує учнів за 4-тижневим меню, яке складається із 160 страв, а ліцей за числом 4 організовую мультипрофільне харчування, так званий «шведський стіл». Мультипрофільне меню можна замовляти заздалегідь, обираючи страви самостійно. Крім того, збільшено кількість фруктів та м'яса в раціоні», – розповідає начальник управління освіти виконавчого комітету Вараської міської ради Олена Корень.

Досвідом впровадження електронного меню та безготівкової оплати ділився директор Володимирецького колегіуму Анатолій Остапенко, а директор Дубровицького ліцею Володимир Кушнір розповів про ефективне використання коштів субвенції та місцевого бюджету.

Загалом на Рівненщині харчуванням охоплено понад 133 тисячі учнів, серед яких понад 73 тисячі – діти пільгових категорій.  Середня вартість безоплатного гарячого харчування по області складає 21 гривню.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux