від 29 листопада 2019 р. № 977
Київ
Про Обласну програму «Дітям Рівненської області – безпечне харчування» на 2020 – 2022 роки

Відповідно до Законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про охорону дитинства», «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту»:

1. Схвалити Обласну програму «Дітям Рівненської області – безпечне харчування» на 2020 – 2022 роки (далі – Програма), що додається.

2. Головному управлінню Держпродспоживслужби в Рівненській області:

подати Програму обласній раді на затвердження в установленому порядку;

про хід даного розпорядження інформувати облдержадміністрацію щороку до 15 лютого.

3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови обласної державної адміністрації Ігоря Тимошенка.



Голова адміністрації                                                                  Віталій КОВАЛЬ

                                                                                     Додаток  

                                                                                     до розпорядження голови

                                                                                     облдержадміністрації

                                                                                     29.11.2019 № 977

 Програма

 «Дітям Рівненської області – безпечне харчування»

на 2020 - 2022 роки

 Визначення проблем, на вирішення яких спрямована Програма

Охорона дитинства в Україні визначена стратегічним загальнонаціональним пріоритетом, що має важливе значення для забезпечення національної безпеки України, ефективності внутрішньої політики держави. Охорона здоров’я дітей є одним із основних завдань нашої держави на теперішньому етапі розвитку. Разом з тим на сьогоднішній день стан здоров’я дітей як в Україні, так і в Рівненській області викликає найбільшу стурбованість. Впродовж останніх років зберігається тенденція до його погіршення, яка обумовлена впливом різних негативних факторів соціально-економічного, екологічного, психоемоційного характеру та порушеннями в організації харчування.

За інформацією Академії медичних наук України, біля 80 відсотків випускників закладів освіти мають хронічні захворювання, які приводять до зниження працездатності та соціальної активності молодої людини. Зростання показників захворюваності є наслідком незбалансованої, нераціональної та не завжди безпечної їжі. 

При вивченні стану харчування дошкільнят та школярів спостерігається недостатність забезпечення дитячого організму білками тваринного походження, продуктові набори в обмеженій кількості включають м’ясні та рибні страви, кисломолочні продукти, натуральні соки.

 За 10 місяців 2019 року, в ході здійснення заходів державного нагляду, у закладах дошкільної та загальної середньої освіти було досліджено 62 проби сировини для приготування готових страв, у 8 пробах виявлено  бактеріологічне забруднення, а також з досліджених 337 проб води - 132 не відповідали вимогам діючих норм. Це є наслідком грубих порушень операторами ринку загальних гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами та правил особистої гігієни обслуговуючого персоналу.

Тому на сьогодні однією з найважливіших передумов збереження та зміцнення здоров’я підростаючого покоління, відновлення їх життєвих сил, запобігання виникненню групових спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь є забезпечення достатньою кількістю безпечних та якісних харчових продуктів, шляхом організації повноцінного харчування, а також посилення державного нагляду та контролю в цьому напряму.

Крім того, в області змінено типи закладів загальної середньої освіти відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 21листопада 2018 року № 1026 «Про затвердження Положення про санаторну школу», від 06 березня 2019 року № 221 «Про затвердження Положення про спеціальну школу та Положення про навчально-реабілітаційний центр», від 13 лютого 2019 року   № 280 «Про затвердження Положення про спеціалізовану мистецьку школу (школу-інтернат)».

Внаслідок приведення у відповідність установчих документів вказаних вище закладів освіти, виникла проблема при організації харчування у цих закладах загальної середньої освіти, що є об’єктами спільної власності територіальних громад області (санаторних та спеціальних школах, навчально-реабілітаційних центрах, спеціалізованій мистецькій школі-інтернаті).

Відповідно до зазначених вище актів, харчування учнів (вихованців) у  закладах освіти здійснюється відповідно до норм харчування, встановлених Кабінетом Міністрів України.

До зміни типів закладів харчування учнів (вихованців) здійснювалося за нормами, встановленими додатком 4 «Норми харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, професійно-технічних навчальних закладах» затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Норми харчування учнів (вихованців) санаторних шкіл, спеціальних шкіл, навчально-реабілітаційних центрів та спеціалізованих шкіл у зазначеній постанові відсутні.

При цьому, відповідно до Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02 лютого 2011 року № 116, для вихованців шкіл-інтернатів, спеціальних шкіл, установлюється  чотириразовий режим харчування (сніданок, обід, полуденок, вечеря). Разом із тим у санаторній школі для дітей з хронічними неспецифічними захворюваннями органів травлення та дітей із захворюваннями серцево-судинної системи організовується дієтичне харчування, що входить до системи реабілітаційної роботи закладу освіти, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2018 року № 1026 «Про затвердження Положення про санаторну школу». Також статтею 21 Закону України «Про освіту» визначено, що особи, які здобувають мистецьку освіту в закладах спеціалізованої мистецької освіти одночасно з повною загальною середньою освітою, безоплатно забезпечуються харчуванням згідно із законодавством.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про охорону дитинства» та статті 56 Закону України «Про освіту» органи місцевого самоврядування, у підпорядкуванні яких перебувають комунальні заклади освіти, забезпечують безоплатним гарячим харчуванням осіб інших категорій, визначених законодавством та/або рішенням органу місцевого самоврядування.

З огляду на викладене та з метою забезпечення права учнів (вихованців) санаторних, спеціальних шкіл, навчально-реабілітаційних центрів та спеціальної мистецької школи на якісне харчування з дотриманням фізіологічних потреб дитячого організму у поживних речовинах та енергії, відповідно до віково-статевих особливостей та санітарно-гігієнічних вимог до режиму харчування, при організації харчування у закладах загальної середньої освіти, що є об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Рівненської області, є потреба у застосовувані натуральних добових норм, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» до приведення типів закладів, зазначених у цій постанові, до типів закладів, визначених Законом України «Про загальну середню освіту».

Мета Програми

Основною метою Програми є забезпечення повноцінного, калорійного, якісного та безпечного харчування дітей у закладах загальної середньої  та дошкільної освіти, забезпечення права учнів (вихованців) закладів освіти області на якісне харчування та дотримання фізіологічних потреб дитячого організму у поживних речовинах та енергії, відповідно до віково-статевих особливостей та санітарно-гігієнічних вимог до режиму харчування, постачання безпечних та якісних продуктів харчування та сировини, залучення до постачання продуктів харчування сільськогосподарських виробників та переробних підприємств області.

Завдання Програми

         Основними завданнями Програми є:

  • покращення роботи мережі їдалень та буфетів закладів освіти;
  • забезпечення дотримання фізіологічних потреб дитячого організму у поживних речовинах та енергії відповідно до віково-статевих особливостей;
  • дотримання норм харчування та калорійності страв;
  • вдосконалення професійного рівня з питань організації харчування дітей;
  • забезпечення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог в закладах освіти, де здійснюється харчування дітей;
  • забезпечення лабораторного контролю безпечності та якості сировини та харчових продуктів, які використовуються для харчування дітей. 

Нормативно-правове забезпечення

Програма розроблена відповідно до статті 12 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», Законів України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про освіту»,  «Про охорону дитинства», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», постанов Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», від 02 лютого 2011 року № 116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість», ДСанПІН 5.5.2.008-01 «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу», наказу Міністерства охорони здоров’я України від 24 березня 2016 року № 234 «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів», Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом Міністерством освіти та науки та Міністерством охорони здоров’я України від 17 квітня 2006 року № 298/227, Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого спільним наказом Міністерством охорони здоров’я та Міністерством освіти та науки України від 01 червня 2005 року № 242/329.

        Фінансове забезпечення Програми

Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Кошти, передбачені на реалізацію Програми, використовуються на:

проведення лабораторного контролю безпечності харчових продуктів в дитячих дошкільних та шкільних закладах;

посилення державного нагляду за дотриманням вимог діючих санітарних норм з дотримання протиепідемічного режиму в харчоблоках, буфетах дитячих навчальних та дошкільних закладах, проведення лабораторних досліджень об’єктів санітарних заходів (питної води, готових страв на калорійність та мікробіологічне забруднення, змивів з навколишнього середовища та обладнання);

придбання лабораторного обладнання, діагностичних приладів Рівненській регіональній та міжрайонним державним лабораторіям Держпродспоживслужби;

Потреба в коштах, перелік заходів, обсяги та джерела фінансування Програми додається.

Ефективність реалізації Програми

  • 1. Виконання програми дасть змогу:
  • Забезпечити збереження здоров’я дітей, запобігання виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в закладах загальної середньої та дошкільної освіти області,  відновлення життєвих сил дітей шляхом організації якісного, повноцінного харчування;
  • забезпечити права учнів (вихованців) закладів освіти на якісне харчування та дотримання фізіологічних потреб дитячого організму у поживних речовинах та енергії, відповідно до віково-статевих особливостей та санітарно-гігієнічних вимог до режиму харчування;
  • проводити лабораторний контроль безпечності харчових продуктів в дитячих дошкільних та шкільних закладах і зменшити ризик негативного впливу на здоров’я дітей бактеріально-забруднених готових страв, забруднення хімічної етіології;
  • забезпечити потребу дитячих організмів у білках тваринного походження.

         2. Виконавцями Програми є Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, державні лабораторії Держпродспоживслужби, управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації, райдержадміністрації, органи місцевого самоврядування,  засновники та керівники закладів освіти.


Начальник Головного управління  

Держпродспоживслужби в

Рівненській області                                                        Володимир ЛАЗАРЧУК

r977dod2.doc